Jest jeszcze 24L MKI
Jedyne co moge zarzucic mojej 24-70 to to ze jest ciezki i ma tylko 2.8.
Jakosciowo jest ostre, kontrastowe i trafia idealnie.
Wersja do druku
Mam 16-35 2.8L i dokupilem 35L. Dwa rozne szkla. Do reportazu w polaczeniu z 85 1.8 jest to zestaw wystarczajacy a nawet niezbedny :) Wydaje sie, ze zoom mozna by bylo zastapic 24L ale narazie nie widze takiej potrzeby. Kazdy musi sam zdecydowac, czy warto taka zamiane zrobic. Jezeli robi cos wiecej niz sluby, to zoom 16-35 sie przyda.
Wątek idealnie wpasował się w moje rozterki :)
Dla jeszcze większego zamieszania - stricte pod śluby wybralibyście:
A) Samyang 14mm, 24LII, 35L
czy
B) 16-35LII, 35L ?
Edit:
samyego oraz 24L już posiadam ;)
W Twoim wypadku, tylko dokupienie 35L by wchodzilo w gre (imho):)
Problem z decyzja robi S14, chyba ze potrzeba Ci podrecznego zakresu 16-35, bez zmiany szkiel w niektorych momentach reportazu, gdzie zmiana szkiel bywa problematyczna. Inaczej raczej bym stawial na 35L...
IMHO jeżeli masz 2 puszki, to śmiało możesz jechać na 3 stałkach. Wiadomo, że czasami 1 puszka + 16-35mm zrobi większość roboty, ale nigdy to nie będzie to co stałki.
Robię na 2 puchy, więc w 99% ważnych momentów zmiana szkieł odpada. To jest ciężki orzech do zgryzienia....24mm dla mnie jest takie...nijakie, ani to szeroko ani wąsko, ale obrazek ma genialny - no ok, do naszych m3 pasuje świetnie ;) Widziałem zdjęcia z dobrego egzemplarza 16-35 na szerokim i byłem mocno zdziwiony, ponieważ nie odbiegał ostrością w rogach od samyego...
24 nijakie ale zarazem genialne... Wiec, dla jakosci stawiaj na stalki. Bo kupisz zooma i potem bedzie, ze rogi itp. nie teges. Nie ma to jak ze stalki na zooma przejsc... Trudna sprawa :)
Raz podjąłem próbę przejścia na 24-70...skończyło się tym, że użyłem raz i sprzedałem :D Wiecie co...jesteście okropni...teraz muszę dokupić 35L ;p
Trzeba bylo nie brac s14 i 24L ;) Nie mialbys teraz dylematow ;>