w dziale z fotami fashion są moje zdjęcia z BD70 (także z gridem)
Wersja do druku
w dziale z fotami fashion są moje zdjęcia z BD70 (także z gridem)
Po godzinie przegladania postow nt, Softboxow, beauty dishow i innych pomocnych oswietlaniowych gadzetow mam metlik co kupic do focenia w plenerze.
Zastanawialem sie nad skladanym softboxem- ale nie wiem jak z jakoscia sprzetu za ok 200 zl ( co wybrac ?)
Rowniez pod uwage biore softboxa , ale tu nie wiem tez jaki rozmiar wziac ani skad kupic w sensownej jakosci ?( 200 zl )
Natomiast beauty dish-a nie bralem pod uwage w ogole a moze bedzie najlepszym wyborem ?!
A co chce focic ? Na pewno plener i zalezy mi na mobilnosci wiec kwestia miedzy trojca jest nadal otwarta.
Zalezy mi na doswietlaniu calej postaci,ale niekoniecznie, wiec co polecacie z owej trojcy ? .Sprzecik na poczatku ma pracowac z 580 II. Z czasem jakis fomeri panther.
Doradzcie cos :)
580ex do softboxa, a zwłaszcza takiego z podwójnym dyfuzorem (innych nie warto kupować), może być odrobinę za słaby. Tzn. do zbliżeń się nada, natomiast jeśli będziesz chciał się odsunąć z softem, możesz mieć problem z doświetleniem na niskim ISO.
Jednym slowem musze szukac czegos ( beauty dish ) co da mniejsze straty gdy swiatlo przechodzi przez material rozpraszajacy.
A jak sytuacja wyglada na malych skladanych softboxach powiedzmy o wymiarach 50x50 ?
Z tego co widze duzo ludzi bawi sie czyms taki mz systemowkami.
Softbox składany a zwykły to tylko różnica w przechowywaniu czy rozkładaniu. Standardem dla softboxa 60x90 jest z tego co wiem użycie trzech lamp - np. 3x 580ex.
Bawić się można, jednak przy jednej lampie wszelkie zaawansowane pomysły wymagają użycia większych czułości lub niższej wartości przysłony. Najlepiej przetestować to samemu i zobaczyć, czy jedna lampa wystarcza do Twoich potrzeb :)
Brawo za podejście, to co chcesz kupić nie powinno zależeć od mobilności czy wielkości, tylko od tego jaki efekt chcesz uzyskać, a efekty będą na pewno inne, ale to tylko moje skromne zdanie ;]
Dopiero zaczynam ze strobingiem, stad moje rozsterki. Zebym wiedzial, mial stycznosc z owymi gadzetami wczesniej to bym nie zadawal pytan.
Zatem, jesli softbox to tylko z lampa studyjna, a beauty dish smialo z 580-tka ?:)
Zastanawiam sie w tej chwili powaznie nad szestawem Fomei, wiec gdy bym go mial, to wielkosc softboxa by nie byla problemem..
Z małych softboxów do lampy reporterskiej najlepsze w tej chwili są chyba Aurora Firefly i jeżeli zdecydujesz się na softa a twój budżet to wytrzyma to polecam.
A tak generalnie to nikt jeszcze nie wymyślił rozwiązania taniego, niezawodnego i do wszystkiego więc zawsze wybierać trzeba coś kosztem czegoś innego. A prawda jest taka, że do zrobienia dobrych zdjęć wystarcza najczęściej to co akurat mamy pod ręką. Dlaczego? Bo musi :)
Gdybym sam miał wybierać wziąłbym pewnie softa aurory albo nawet jakiś budżetowy i z tym powalczył. Z czasem można doinwestować w jakieś inne światło a 580ka z softem wciąż się przyda, chociażby do doświetlania.