Odp: Zewnętrzny dysk twardy - backup
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Wychodzi na to, ze porównujemy zupełnie różne sytuacje wykorzystania tego dodatkowego dysku.
Szczerze mówiąc jak miałbym robić kopię fotek przed i po obróbce i do tego wszystko to składować latami, to po pewnym czasie miałbym sporo tych dysków i nic bym nie znalazł :)
Mysle ze zle rozumiesz pojecie "backup" chodzi tutaj o kopie, tzn posiadac zdjecia identyczne jak na komputerze na dysku zewnetrznym trzymanym w sejfie np. ;)
Ty piszesz raczej o archiwizacji zdjec.
Backup mozesz robic po obrobce a nie przed, nie musisz skladowac latami bo nie sadze bys robil kilkanasie tysiecy zdjec dziennie.
Dyski sa coraz wieksze wiec nie ma oco sie martwic ze musialbys ich posiadac wiele.
Rownie dobrze moglbys posiadac dwie pary skarpetek, bojac sie ze majac ich wieksza ilosc nie odnalazlbys zadnej wlasciwej pary ?:shock:
Odkopuję temat, bo dyski mi się pozapełniały. Stoję przed nowym zakupem. Jakich dysków zewnętrznych teraz używacie do archiwizacji zdjęć i jakie możecie polecić?
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Odkopuję temat, bo dyski mi się pozapełniały. Stoję przed nowym zakupem. Jakich dysków zewnętrznych teraz używacie do archiwizacji zdjęć i jakie możecie polecić?
W archiwizacji ważne jest żeby dane były na przynajmniej 2 dyskach, aby dyski nie były tej samej firmy albo przynajmniej nie z tej samej partii produkcyjnej i nie były nowe.
Mój pomysł, taki który stosuję to: podstawowy dysk roboczy na zdjęcia, kopia tego dysku na NAS w RAID 1, oraz okresowe zgrywanie z NAS(ok 1x w miesiącu) na nośniki BR. Co do dysków zewnętrznych to trzymam się z dala - weźmie spadnie/wypadnie i po frytkach. Nie mówię że wyjście najlepsze ale u mnie się sprawdza. Anyway - fotki mam 3 miejscach a praktycznie 4 (RAID 1)
Ja korzystam z dwóch WD My Passport Ultra 2TB. Masz szybko po USB3, dysk zbiera dobre opinie w necie.
Uzupełnienie - NAS mam podpięty w domowej sieci 1Gbit więc na prędkość nie mam co narzekać, w środku 2x 3TB WD zwykłe GREEN, bo NAS nie pracuje w trybie ciągłym więc jako taki storage nie wymaga np serii RED w przypadku WD
czas na wykopki
potrzebuje dysk zewnętrzny, możecie podrzucić jakieś typy?
pewnie pojde w WD 2t ale moze macie lepsze pomysly?
aaa teraz mam 1 t wiec chyba minimum to bedzie 2t...
Pytasz o 2,5 czy 3,5 cala? Jeśli chodzi o 2,5, to używam kilku (seagate, WD, toshiba, LG) o pojemności 1-2T i poza różnicą prędkości (usb 2/3.0) to podobnie się sprawują. Jedynie niespełna roczny dysk Toshiba Canvio Connect mi padł od tak (bez uderzeń, zalania itp).
jest mi bez różnicy
widzę ze za 2t trzeba kolo 350 zeta
Jeśli cena nie gra roli to lepiej 2.5", bo są małe, poręczne i mobilne. Do 3.5" potrzebne jest dodatkowe zasilanie (zasilacz), są spore i cięższe. Jeśli to ma być do backaupu to polecam USB 3.0.