nowa to on ma pewnie migawke :lol:
Wersja do druku
A po co AutoISO? :D Przy 1.4-2.0 nie potrzebne wyzsze niz 1600 przy swieczce nawet ;).
Jakbym mial wszystkie eLki i 5d to dokupilbym sobie tez 5d2. I 1ds3 pewnie. Ale skoro moglbym 3k dodatkowe dorzucic na szkla to bierz klasyka!
mam podobny dylemat 5d czy 5d2.
Fundusze pozwoliłyby mi tylko na 5d, ale filmy i microadjustment bardzo, ale to bardzo przeważa szalę na 5d2. Jednak tak czy siak z pustego nawet Salomon nie naleje i pozostaje mi poczciwa 5d.
Zastanawiałem się również czy zamiast 5d nie wybrać nowszego 50d, ale jednak FF bije plastyką APSy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i ciekawi mnie też ten aparat z aukcji co ma przebieg jedno zdjęcie ;]
ciekawa sprawa. Jeśli miał wymienianą migawkę, to przebieg też jest kasowany?
(pytanie do tych, którzy wymieniali)
można również wizualnie stwierdzić czy był używany. Wiadomo, że nikt nie nosił aparatu przez rok, a zrobił tylko jedno zdjęcie.
Miałem przez krótki czas mikroregulację w 50D i jeden problemowy obiektyw 50/1,8 Jednak jak ustawiłem na blisko to daleko było źle. Co ciekawe ten obiektyw z 10D, 5D i 1DII trafia w punkt. 50D już nie mam, mikroregulacji też ale nie jest mi ona potrzebna bo wszystkie moje szkła na wszystkich moich wymienionych puszkach ostrzą w punkt.
może refurbished
Przyłożyłeś się przy zakupie szkieł albo powinieneś koniecznie grać w Totolotka ;)
Na FF zwykle są nieco mniejsze problemy z FF/BF, czy też chimerycznością AF w 50/1.8. Faktycznie można zrezygnować z regulacji w body i w zamian poświęcić więcej uwagi na sprawdzenie AF przy zakupie szkieł, a przy wymianie puszki - na sprawdzenie AF w nowym body. To też jest rozwiązanie. Ja mam z tym pewien kłopot, bo zdarza mi się pożyczać obiektywy, ale chyba nie jest to częsty przypadek. Jeśli chodzi o mikroregulację - ja jestem na tak, choć z zastrzeżeniami.
no wlasnie o tym aparacie pisalem. Wg mnie mozna ocenic wizualnie czy aparat jest nowy czy zajechany po wymianie migawki. Jesli sanki sa czyste, nie ma sladow na ekranie, guziki nie wytarte, nie ma rys, to istnieje duuuuze prawdopodobienstwo, ze jest w tym stanie jaki podaje sprzedawca. Do tego daje roczna gwarancje. Czy ktos z was ma zle doswiadczenia z tym sklepem?
Mam obydwa, zdjecia robia tak samo magiczne.
Stare 5d kupilem tylko dla tego bo nie stac mnie na drugie 5dmkII.
Generalnie jakos lepiej mi sie pracuje z nowa piatka jesli chodzi o klawiszologie no i zdazylo mi sie juz leciec na iso 6400 ktore na nowej piatce jest zupelnie akceptowane bez odszumiania.
Microadjustment tez jest bardzo uzyteczne. Mam sigme w ktorej mam BF i to mnie ratuje a i w 135L mam delikatna korekte wiec to nie jest tylko bajer. W szczegolnosci sie przydaje jak kupujesz uzywane szkla.
Na koniec dodam ze jak bym byl w sytualcji gdzie kupowal bym sprzet od nowa z ograniczonym budzetem to wybral bym stara piatke i kupil lepsze szkla niz nowa z czyms co nie potrafilo by wykorzystac tych 21mpixow.
Witam,
tez mysle o 5d i uwazalem ze 5dmk2 i wszystko jest rewelacja, a teraz widze ze nie jest to takie oczywiste. Z drugiej strony starej 5d w sklepie sie raczej nie dostanie, czy sie myle ?
W sumie mając 5D i jasne szkła to nie trzeba wychodzić poza ISO3200, które w starym 5D z tego co widzę jest używalne. A pewnie podkręcenie o 1EV też daje rade.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zastanawiam się czy w 5DII nie jest podobne jak w 7D, że generalnie zyskuje się tylko na ilości mpix, a szumy tu i tu (w nowej i starej) są podobne..