Można kupić bez problemu za troszkę mniej niż 3900.
Ja bym właśnie tak wybrał - 135L i 85/1,4 Sigmy.
Wersja do druku
Można kupić bez problemu za troszkę mniej niż 3900.
Ja bym właśnie tak wybrał - 135L i 85/1,4 Sigmy.
pytanie bylo - 135L czy 85L, wiec skad rozwazania o sigmie? Zreszta sprawa juz nieaktualna, dziekuje za wszystkie opinie.
bo mozna mieć w zbliżonej kwocie zakuou i to i to. ale ja nie jestem obiektywny gdyż niezmiennie od lat uwazam 135 za magiczne szkło. i nawet pojawienie sie 85/1.2 tą magią nie zachwiało ;p)
choć nie ukrywam że chetnie sigme 85 również przygarnę .
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
MC_ gdzie te sigmy w PL są do przestrzelenia i przygarnięcia?
Widziałem w fotoforma.pl jako dostępne.
Chyba cyfrowe.pl też mają lub mogą mieć w przeciągu 24h.
do fotoformy mam uraz z powodu ich wirtualnej obecności towaru . ale na cyfrowych sprawdzę. dzięki
w zblizonej kwocie zakupu mozna miec wiele innych rzeczy...:P
mozesz mi wyjasnic na czym polega ta magia 135L i dlaczego ten ciemniejszy i mniej uniwersalny obiektyw zachwyca cie bardziej niz 85L? pytam z czystej ciekawosci, gdyz i tak planuje zakup 135L w przyszlym roku.
(rozumiem, ze byles posiadaczem 85L lub pracowales na nim przez jakis czas?-tylko wtedy ta wypowiedz ma jakis sens dla mnie). Z gory-dziekuje.
Magia 135 L polega mniej wiecej na tym samym co magia 85L ;p) Nie wiem skąd jesteś ale jeśli z Wawy lub bywasz w Wawie nie ma problemu sie spotkać a jakims plenerze aby nasycić oczy magią zdjeć z tych obu szkiełek. dlatego też chętnie spoglądam w stronę sigmy bo czasem wartą mieć i ją
jeżeli miałbym kupić sigmę 85 to już pozostanę przy canonie 85/1.8, mam chociaż szybki, celny i pewny AF trafiający w punkt
szuler, a jak długo używałeś 85/1,4 Sigmy, że się tak kategorycznie wypowiadasz?