no to spoko 8-)
a wracając do tematu - to masz świetny zestaw, ale bardzo szybko zabraknie ci szerokiego kąta - dlatego IMHO idealnym uzupełnieniem będzie obiektyw Canon EF-S 10-22mm - i masz profi zestaw na lata! :-P
Wersja do druku
A statyw ?
marekapn taki sprzęcior na początek to marzenie, wielu nawet nieźle zaawansowanych amatorów takiego nie ma. Sądząc po postach, niektórych nawet wątroba z tego powodu rozbolała :mrgreen:.
Ja zaczynałem od kita i 300D. Z czasem sam wiedziałem co mi potrzeba. Zmieniałem sprzęt kilka razy bo i preferencje się zmieniały. W tej chwili nic mi więcej nie potrzeba mam sprzęt docelowy na parę lat. Z tobą też tak będzie.
Witam
Moim zdaniem zakupiłeś bardzo dobry zestaw. Będziesz miał z tych szkieł dużo udanych zdjęć. Myślę, że teraz warto inwestować w wiedzę, książki jakieś tanie kursy foto w warsztatach. Powodzenia i pamiętaj rób zdjęcia na aparat Full frame przyjdzie czas.
Witam!!Tak obserwuję wątek od jakiegoś czasu nie odzywając się jak to mam we zwyczaju, i muszę powiedzieć że zazdroszczę takiego "startera". Sam od kilku lat dorzynam moją 350-tkę i jakoś dorżnąć nie mogę... Nic tylko robić zdjęcia. Teoria z książek i dużo praktyki jak najbardziej wskazane. Sporo wody upłynie zanim ten sprzęt zrobi się "za ciasny" jak na twoje potrzeby.
Już nie przesadzajmy bo widze rozmowa schodzi na FF szła L a w miedzyczasie pojawia się wiadomość że mam ale nie wiem o co chodzi,o tak o kupiłem może będę umiał:)Cytat:
Ja bym jeszcze dodał 100-400 i jest cały zakres zapełniony
proponuje teraz zatrzymać wszelkie zapędy odnośnie zakupów,tylko pojsc do empiku czy dobrej ksiegarni i kupic trochę książek bo bez wiedzy to nawet taki sprzet nikomu nie pomoże
To po co ci w pracy narzedzia ktorych nie bedziesz umiał wykorzystać nawet mając kupe kasy to są tańsze przyciski do papierów na biurko niż szkła L których nie umiem wykorzystać i raczej na tym zakonczy sie ich rolaCytat:
Nie przesadzam tylko mówię co bym do tego kompletu dokupił mając kasy po pachy
Kwestia umiejętności wykorzystania całego potencjału takiego zestawu, to już inna sprawa.
No nie koniecznie zakończy się na tym ich rola.
Nieraz coś jest trudne nim stanie się łatwe a samo pójście do empiku czy na jakieś forum po informacje bez późniejszego wykorzystania ich w praktyce (na posiadanym sprzęcie) jest raczej bez celowe - chyba że ktoś jest tylko teoretykiem a praktyka już go mniej pociąga.
I po to właśnie kupuje się nowy sprzęt (nawet na wyrost swoich umiejętności) aby się cały czas rozwijać, czegoś nowego się uczyć a przede wszystkim cieszyć się z robionych fotek i coraz lepszych efektów osiąganych z tego, na co wydało się niemało kasy.
Uważam, że najlepszym wyjściem jest połączenie praktyki z teorią i bez sprzętu można tylko zostać forumowym mądralą - jakich tutaj jest zresztą wielu.