Polecam używać Adobe DNG Editor zamiast softu Passporta - osiągniecie wyższy poziom zadowolenia.
Wersja do druku
Polecam używać Adobe DNG Editor zamiast softu Passporta - osiągniecie wyższy poziom zadowolenia.
Mam szalony pomysł.
Czy da się jakoś utworzyć profil, skalibrowany przy pomocy tej karty w formacie .pf2, tak aby wszedł on do naszych puszek bezpośrednio? Może można by tym samym mieć trochę mniej roboty przy postprodukcji filmów...
Czy to ma w ogóle sens?
Pomysł szalony, ale ciekawy.
Rozumiem, że najsensowniej colorchecker wykorzystywać dla każdej nowej sceny, ale - spójrzmy prawdzie w oczy - jeśli nie mówimy o fotografii studyjnej albo modelkowej, nie ma takiej opcji. Pomijając opcję stworzenia kilku profili dla słońca, cienia, świetlówek itp., zapytuję: czy wymierne efekty przyniesie mi stworzenie jednego profilu. Przecież do tej pory działam na jednym profilu (adobe standard). Chyba gorzej nie będzie? Jeśli ma to sens, w jakich warunkach najlepiej zrobić zdjęcie do stworzenia jednego jedynego profilu?
Ja kupiłem sobie taką kartę: The 2 in 1 Grey White Balance Colour Card
Uznałem że nie ma sensu pchać się w X-rite przy moich umiejętnościach. Ale i tak coś mi nie wychodzi, kolory po kalibracji wychodzą gorsze niż przed. Korzystam oczywiście z softu od Adobe.
Wszystko jest opisane na tej stronie jak tego sie używa. To generalnie podróba droższych kart.
czy jesteście może w posiadaniu polskiej instrukcji w PDF-ie przygotowanej przez wzorniki.eu do checkera i xrite 1 pro?
Jeśli jakiemuś posiadaczowi 5d mk2 i colorchecker'a chciałoby się pofatygować, to bardzo proszę o przesłanie rawa na którym widać próbnik, jak i otoczenie. Linki który zamieścił jeden z przedmówców jest już nieaktywny, a nie mogę znaleźć w sieci odpowiedniego pliku :?