Wydaje mi się, że należy rozdzielić 2 rzeczy, które w tym wątku są mieszane.
1. Klient chce sam wybrać zdjęcia do albumu,
2. Klient chce zdjęcia w albumie wybrane przez fotografa i dodatkowo pozostałe zdjęcia.
W drugim przypadku moim zdaniem, najlepiej zrobić jak któryś kolega wcześniej pisał. Zrobić wstępną selekcję, potraktować zdjęcia z grubsza LR i kleint pewnie będzie zadowolony.
Gorzej jak klient chce sam wybierać zdjęcia do albumu (dlaczego - było wcześniej). Można wtedy spróbować zniechęcić klienta - najlepiej bezpośrednio po plenerze lub po ślubie - jak klient jest zmęczony tym lepiej dla nas :). Wtedy mówię coś w tren deseń: mogę podesłać zdjęcia do wyboru np. w picassie, ale będzie się to bardzo długo umieszczało na serwerze, później będziecie musieli spędzić kilka godzin na przebraniu (co w praktyce może dać kilka dni wybierania), ja w tym czasie zamiast pracować będę siedział i czekał na zdjęcia, a w sobotę mam kolejne wesele. Dodatkowo picasa robi inną numerację niż w oryginale, więc kolejny dzień będę musiał spędzić na uporządkowaniu waszej listy.... Zamiast tego możemy umówić się tak, że dam wszystkie nieobrobione zdjęcia na płycie - w takim przypadku patrz punkt 1 :)
Zawsze pomaga :) Dodatkowo klient jest zadowolony :)