Bo czym innym jest fotoreporterka, a czym innym fotografia artystyczna.
Wersja do druku
Bo czym innym jest fotoreporterka, a czym innym fotografia artystyczna.
Poza tym kiedys ludzie nie wierzyli w ABS-y, pralki automatyczne, zmywarki, komorki.... teraz tego uzywaja kazdego dnia :)
Zapraszam
70-200IS
http://www.photozone.de/8Reviews/len...28is/index.htm
oraz
70-200
http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_28/index.htm
Jesli roznice sa to nieistotne na korzysc 70-200 !
I zakonczmy te dywagacja. Po prostu wyrazilem swoje zdanie, bo mam wiedze w tym zakresie. NIE WARTO wywalac kasy na IS. O ile nie jestes zawodowcem i nie robisz koszykowki, siatkowki i innych sportow halowych.
Poza tymi zabawami - nie bedziesz uzywal Is w ogole, I tym lepiej, bo jakosc fot z IS jest tragiczna.
Pozostaje mi jedynie sie podpisac pod tym co napisales Jurku.Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Cytat:
Zamieszczone przez Pikczer
Nie zauwazylem twojej wypowiedzi wiec sie krotko ustosunkuje.
Mylisz sie co do meritum.
Nie mozna porownywac porownania 17-85IS (kit) ze szklem 17-40L.
To dwa inne światy i łatwo zobaczyc roznice, pomimo ze 17-40 to totalne gówno! :)
Ty pytales o porownanie szkiel , ktorych jedyna roznica jest cena i IS, ale oba sa na topie. Nie rozumiesz tego, ze to calkowicie odmienne porownanie!?
Tylko tyle.
A co do testow to juz Ci napisalem jaka wartosc maja testy porownawcze zamieszczane przez amatorow (czyli 99% z nas) i nie bede sie powtarzal.
pzdr
Po pierwsze, to ustalmy co to znaczy szklo kit-owe, bo chyba zle interpretujesz to slowo. Szklo kit-owe, to KAZDE szklo sprzedawane w zestawie z konkretnym body. Znaczy to, ze jesli beda sprzedawac w sklepie zestaw: 350D z 70-200 f2.8 IS, to w tym przypadku szklem kit-owym bedzie wlasnie 70-200!!! :shock: Dziwne, nie? Ale prawdziwe.Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Ad1
I jedno i drugie szklo jest szerokokatne. I jedno i drugie jest w tym samym przedziale cenowym. Prawdą jest, ze jedno, to eLka, drugie to EF-S, ale nie jestem pierwszym na tym swiecie, ktory odwazyl sie te dwa egzemplarze porownywac. Wniosek - widocznie nie tylko ja dysponujac gotowka 2500-3000 i chcac kupic szeroki kat Canona - podkreslam Canona - zastanawilem sie wlasnie nad tymi obiektywami. I moze to bledne porownania i moze nie powinny miec miejsca. Ale to ludzie decyduja miedzy jakimi szkielkami wybieraja i jakie ze soba chca porownywac, przy zakupie, a nie Canon czy Ty.
Ad2.
Zeby wyciagac tak drastyczne (i niesmaczne) wnioski, trzeba miec silne plecy i rozumiem, ze piszac te slowa przetestowalec min. 50 tych obiektywow organoleptycznie i zrobiles pelno rzetelnych testow oraz spisales tysiace skarg i obelg uzytkownikow a na dodatek masz za soba ze 20 gazet i ksiazek w ktorych do podobnych wnioskow autorzy dochodza.
Wybacz, ale i BMW czy Mercedes tez wypuszcza wadliwe modele (i moze taki Ci sie trafil). Nawet nie interesuje mnie skad taka opinia, bo dla mnie, to co piszesz to przegiecie. Mozna miec swoje zdanie o konkretnym egzemplarzu ale uogólniać w ten sposob... :confused: ...smutne.
Kup sobie co chcesz...nawet 1200/5,6 :)
Po co pytasz skoro negujesz opinie innych. EOT.
Cos Ci sie porypalo iczek.
Ja o nic nie pytam :) to nie moj watek :)
A neguje tylko Twoje okreslenia typu "sprzet - gówno", a nie rzeczowe uzasadnienia. EOT
Chodziło mi o sztuczne trzymanie ceny szkła, ile sądzisz że canon zarabia na np. 70-200 l 2.8 bez is ? zakładam 4500 cene end usera to ile produkcja 300 zł 400 ? a reszta czysty zysk, tak więc moge posunąc sie do stwierdzenia im doższy obiektyw tym więcej na nim zarabiają :-) qumasz?Cytat:
Zamieszczone przez iczek
przesadzasz. nie wydaje misie aby produkcja tak skompikowanego urzadzenia jak silnik USM wraz z obrobka tak skomplokowanych szkiel jak soczewki ED warta bylo jedynie 300zl. (czyli niecale 100usd)
Nie wiem skad takie przypuszczenie.... ?
Jesli z powietrza to nie ma nad czym dyskutowac. Przedstawisz jakies dowody to pogadamy, a terez to miedzy bajki takie dywagacje mozna włożyć. Szkoda czasu. Lepiej wywołaj jakis film, a ja obrobie RAW...:) pzdr