Na zewnętrznych przeglądarkach FastStone, IrfanView, ZoomBrowser EX ....
Wersja do druku
Na zewnętrznych przeglądarkach FastStone, IrfanView, ZoomBrowser EX ....
Wgrałem lightroom na innym, bardzo leciwy komputer z przeinstalowanym system i nie ma różnicy o której pisałem wcześniej. :-D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Testowałem w przestrzeni sRGB. Różnice w kontraście, jasności i ostrości nie były zależne od przestrzeni jaką wybrałem.
Ja tak mam, jak porównuję LR vs Faststone. Ale już np. porównując z systemową galerią (galeria fotografii systemu Windows) jest 1:1. Wydaje mi się, że o ile CMS w Faststone faktycznie obsługuje profile zaszyte w pliku, to chyba nie do końca (w ogóle?) uwzględnia profil samego monitora.
u mnie po wczytaniu rawów ustawia na wszystkich ekspozycję na -1,05, gdzie to można zmienić?
w aparacie jest na "0"...
A ja mam takie pytanie... Na ile stanowisk jest licencja na Lightrooma3? Mam dwa komputery - stacjonarke i laptopa - kupiłem licencję z myślą o stacjonarce jednak zastanawiam się, czy mogę legalnie zainstalować też na laptopie. Wie ktoś może jak to wygląda? ;)
Btw. u mnie chodzi szybciej niż v2.1.
Przyszedł Ci do głowy karkołomny pomysł przeczytania licencji ?
2.4 Portable or Home Computer Use. The primary user of the Computer on which the Software is installed may install a second copy of the Software for his or her exclusive use on either a portable Computer or a Computer located at his or her home, provided the Software on the portable or home Computer is not used at the same time as the Software on the primary Computer.
Chciałbym przenieść presety z laptopa na komputer stacjonarny.
Gdzie mam szukać pliku z presetami i jak później zainstalować presety?
jak masz pliki presetow to wejdz w developa i kliknij prawym na "user presets"
->import
Odnośnie presetów, jak zmodyfikować taki preset aby ine modyfikował wartości ekspozycji (lub np jasności). Często przed stosowaniem zakupionego presetu podnoszę ten parametr w kilkuset zdjęć i irytujące jest kiedy najeżdżając na dany preset, LT generuje podgląd daleki od ideału gdyż cofa wcześniej poprawioną ekspozycję. A męczące jest zastosowanie presetu, ponowne podniesienie ekspozycji, zobaczenie efektu, zatwierdzenie lub szukanie innego pasującego. (tak już mam, że często nie doświetlam zdjęć). Kiedy kopiuje się ustawienia można zaznaczyć aby np nie wklejał poszczególnych składowych. Jak to zrobić w presecie?