Widze, że YN zbiera same pozytywy ;) Chyba też sobie zamówie YN 460ii. Razem z 430exII w połączeniu z wyzwalaczem radiowym będzie jak znalazł :)
Wersja do druku
Widze, że YN zbiera same pozytywy ;) Chyba też sobie zamówie YN 460ii. Razem z 430exII w połączeniu z wyzwalaczem radiowym będzie jak znalazł :)
Proszę o pomoc - sprawa dość pilna, bo na jutro jestem umówiony z modelką, a tu taka niespodzianka; kilka miesięcy temu kupiłem lampę YN 468. Po założeniu do C50 wszystko niby gra ale w żaden sposób nie mogę uruchomić trybu MULTI. I na lampie i w menu body można regulować parametry tego trybu ale błysk jest pojedyńczy, a soft aparatu nie pozwala ustawić krótszej ekspozycji niż 1/250. Czy jest jakaś tajemna kombinacja klawiszy lampy, która to "odblokowuje" czy po prostu lipa z tym strobo ?
Uprzedzam że wypowiedź opieram na podstawie lampy 580EX i tego, co wygooglałem... ale strobo w większości lamp działa podobnie.
Czyli jakie to parametry?
A dlaczego chcesz czas krótszy?Cytat:
a soft aparatu nie pozwala ustawić krótszej ekspozycji niż 1/250.
Błysk strobo służy do błyśnięcia kilka razy lampą w trakcie dłuższego czasu naświetlania.
Parametr moc błysku - jak ustawisz 1/1 to lampa błyśnie tylko raz bo się rozładuje. Jak ustawisz 1/32 to będziesz miał mocy na max 32 błyski. Jak ustawisz 1/64 to będziesz miał mocy na max 64 błyski itd.
Parametr Hz - 60Hz = 60 błysków na sekundę. 30Hz = 30 błysków na sekundę.
I parametr czasu naświetlania - jak ustawisz 0.5 sekundy i moc 1/16 lub mniejsza i 30Hz to lampa powinna Ci błysnąć ok 15 razy w ciągu tych 0.5 sekundy.
Jakbyś ustawił większą moc to zabraknie Ci naładowanego kondensatora na oczekiwaną ilość błysków.
Itd, itp - wylicz sobie ile błysków w jakim czasie potrzebujesz i tyle.
Przy czasie 1/250 sekundy to musiałbyś ustawić ponad 500Hz by mieć ponad jeden błysk...
Dziękuje Vitez za merytoryczny głos.
1. Takie parametry jak czas błysku i jego częstotliwość.
2. Krótsze czasy ekspozycji ponieważ będzie jasny obiektyw (2,8 - 3,5) i sporo słońca ("złota godzina") i potrzeba byłoby doświetlić, a przy nawet przy ISO 100 wychodzi mniej niż 1/250.
Z tego co piszesz, to wychodzi, że coś pomyliłem skoro tryb multi jest raczej dla dłuższych czasów, a co w takim razie w moim przypadku ?
HSS czyli tryb synchronizacji z krótkim czasami otwarcia migawki. Zadje się, że tego potrzebujesz.
Niestety obawiam sie, że ta lampa tego trybu nie posiada.
Ano wychodzi że chyba coś pomyliłeś.
Czy chcesz uzyskać kilka błysków? Jeśli tak to podałem Ci sposób na wyliczenie ile Hz (częstotliwość) potrzebujesz przy czasie 1/250.
Jeśli jednak chcesz tylko i wyłącznie po prostu błysnąć raz by doświetlić zdjęcie w jasnych warunkach, by mieć czas krótszy niż 1/250 to niestety zmartwię Cię - musisz użyć innej lampy (i na pewno nie trybu MUTLI). Ten model nie obsługuje tzw HSS (High Speed Sync).
Ewentualnie ustaw na tryb Manualny lampy i dobieraj siłę błysku tak by coś tam uzyskać w miarę zadowalającego.
Dziękuję za "oświecenie" :-) Okazuje się, że w tej lampie (albo może tylko w moim egzemplarzu) tryb MULTI też nie działa chociaż parametry można ustawiać :-(