Nie wiem czy Velbon Sherpa to tani statyw czy nie :wink: ale jeszcze nie miałem z nim problemu.
Wersja do druku
Nie wiem czy Velbon Sherpa to tani statyw czy nie :wink: ale jeszcze nie miałem z nim problemu.
Sherpa to już szczebel wyżej, co znajduje odzwierciedlenie w cenie.
Dobra, kupiłem Benro A 650EX z głowicą HD 38, teoretycznie ma utrzymać 8 kg, z drogich firmowych zrezygnowałem, używam statywu kilka razy w roku i wydatek 3x takiej sumy wydawało mi się bez sensu, a z tego co udało mi się znaleźć w necie te Benro mają dobrą opinię.
Kiedys miałem dłuższy czas pożyczony tani statyw za 100 i parę złotych. Trzymać - trzymał. Ale jakby się mu głowicę nie skręciło to cały czas minimalnie głowica zjeżdżała w dół. Widać to było na fotkach nocnych na każdym czasie.
Szkoda mi było kasy na manfrotto, ale w końcu przebolałem. I mimo że uzywam go raz na ruski rok to nie żałuję. Polecam też przy tej okazji statywy oświetleniowe. 2,8m kosztuje niecałe 400zł a jakość jest po prostu niesamowita. Lampki i osprzęt wszak też sporo kosztują
Szkoda pank, ze kupiles statyw bo byc moze bym byl zainteresowany zamiana mojego 190xprob + 486rc2 + torba na Twoja lampe, ktora chcesz sprzedac ;). Ale teraz to nawet nie proponuje bo juz po ptakach ;). A 430ex ma plastikowa stopke? :/
Teraz przynajmniej pank bedziesz miel markowy statyw. Ja na moim stawiam 40d + 70-200 f4 i nie ma problemow, chociaz na wietrze jeszcze nie testowal ;). Ale podziwiam odwage - polozyc taki zestaw na chinszczyznie ;)
No to faktycznie po ptokach bo statyw zamówiony.
wyrazy współczucia...
życzę żeby naprawa była jak najtańsza a obiektyw służył jeszcze dluuugie lata
Jest diagnoza, wymiana pierścienia mocującego z soczewką, 1k w plecy.
Czyli koszt porzadnego statywu ;). Jakbys to wiedzial wczesniej...
Lepiej tez 1k niz 6k za nowe szklo...