Ewentualnie budzetowy Tamron 28-75 ktory AF ma duzo wolniejszy niz Canonowskie eLki, ale ostroscia im nie ustepuje .. no i cena duuuuzo nizsza. Chociaz ja bym chyba poszedl w 24-105L, genialny zakres :)
Wersja do druku
Ewentualnie budzetowy Tamron 28-75 ktory AF ma duzo wolniejszy niz Canonowskie eLki, ale ostroscia im nie ustepuje .. no i cena duuuuzo nizsza. Chociaz ja bym chyba poszedl w 24-105L, genialny zakres :)
Po konsultacji telefonicznej z miłymi panami ze sklepu... i podwyższeniu sumy rat:D ale i uzyskaniu obietnicy rabatu za hurt:D wybrany zestaw to:
5D2 (jednak :D) + 50/1.8 + 85/1.8 + 24-105/4 + samyang 14/2.8 + T90/2.8macro + 430EXII - obleci czy coś jeszcze kombinować ze zmianami?
Pan Janusz mi to z klawiatury wyjął.
50/1,8 to szkło z trochę innej bajki (tańszej) i nie ma sensu na nie wydawać kasy, bo raz założysz i się zniechęcisz. Lepiej dołożyć do lamp lub kupić statyw.
Wydac 350 a 1350 to tak jakby delikatna roznica ... roznica ktora nie jest widoczna na zdjeciach z 1.4 i z 1.8. A twierdzenie ze po jednym zalozeniu juz wiecej nie chce sie do niego wracac swiadczy raczej o slabym warsztacie fotografa, a nie o szkle ;)
Czacha a co sprzedajesz jako akwizytor ja tak tylko pytam bo mnie intryguje , zawsze liczyłem na dobre pomysly ... ale jestam otwarty na owocne pomysly ...
Od 1.5roku juz nic nie sprzedaje :)
Jezeli interesuje Cie makro i architektura, to nie wiem czy mniejsza matryca 50d + mniejsza jego cena nie bylaby dla Ciebie lepsza. zawsze wieksza glebia ostrosci.
statyw - jest o nich watek, ale 500-700 zł przy sprzecie tej wartosci na statyw ktory utrzyma go i sie nie przewroci moze byc warte wydania (sam sie jeszcze nie dorobilem, ale to z tego powodu, ze architektury nie robie, ani makro).
roznice 4000 w cenie 50d vs 5d wydalbym na:
- 50 1.4 zamiast 50 1.8
- statyw
- dwie lampy blyskowe studyjne + softbox + statywy
Jezeli cos jeszcze zostanie to mozesz dokupic sigme 20 - jasna, ostra, szeroka. ew samyanga 14 zamianilbym na jakis zoom UWA, 12-24, 10-22, 11-16
Po przesiadce z fuji i tak 50d bedzie dla Ciebie mega skokiem, a jak teraz kupisz 5d2 to nie bedziesz juz miala kroliczka do gonienia:)
Podany zestaw wydaje mi się całkiem rozsądny po zamianie Tamronów na C 17-55/2.8 IS i C 70-200/2.8L (lub lekki C70-200/4L IS). Miałem podobny zestaw z 30D uzupełniony jeszcze o C 10-22 i brakowało mi jedynie czegoś szerokiego i jasnego w rodzaju S20/1.8, S30/1.4, C28/1.8, C30/2 ale tu nie potrafiłem się zdecydować.
Ostatecznie mój zestaw spodobał się komuś innemu i zaczynam od nowa.