Ja tam się nie znam ale MYŚLAŁEM że ta 50'tka to ostrzejsza jest, bo ja to widze BLURRR na całym zdjęciu :shock:
Patrząc na 100% crop.
Wersja do druku
Ja tam się nie znam ale MYŚLAŁEM że ta 50'tka to ostrzejsza jest, bo ja to widze BLURRR na całym zdjęciu :shock:
Patrząc na 100% crop.
Podejrzewam ,że gdybym sie postarał to bym zrobił jeszcze gorsze zdjęcie z tej 50 -jak wiadomo nie aparat czy obiektyw robi zdjęcia tylko człowiek, a tak nawiasem mówiąć to z kita można zrobić duuuużo lepsze zdjęcie niż te co pokazałeś , ale przyznam szczerze dotychczs z 50 nawet przy pełnej dziurze nie udało mi się zrobić tak mydlanego zdjecia.
Ja już wierzę, nie ma co ukrywać miniatury nie nadają się do oceny ostrości obiektywu. Na zalączonym pliku faktycznie wyglądało to jak po zabawach w PS, na oryginale już widać, że to naturalne rozmycie obiektywu. Ale faktycznie demon ostrości to nie jest, trzeba by pokazać jakieś zdjęcie przy lepszym świetle. Dla porównania miniaturka ;) z 50/1.8@1.8 1/60s iso 1600 http://www.daniel.stargard.com.pl/fotki/5018.jpg
Fajne te zdjecia Topola, światło jest miekkie ciepłe, dziewczyna piękna, przysłona otwarta, coście chcieli innego zobaczyc. Kolejne ostre nijakie zdjecie. Po co?
Topol- żadne tam gaussian blur- jest normalne, prosto z aparatu.
Tu napisali, że niektóre modele 50/1,8 II miały problemy z nierównomierną płaszczyzną ostrości [centering problems (uneven sharpness)]:
http://www.photozone.de/8Reviews/canonFAQ.htm#IvsII
Czy spotkał się ktoś z czymś takim? :confused:
Ja osobiście nie. Ale jak do tej pory miałem i mam nadal tylko jeden egzemplarz tego szkła więc nie mam skali porównawczej.Cytat:
Zamieszczone przez Ramirez
Cytat:
Zamieszczone przez Ramirez
Jezuu!!! A ja kupiłem i jeszcze tego nie sprawdziłem, cholera zrobie przy okazji test FF/BF/AF/CF i WR, potem pofotogrfuję sobie białą kartkę, zeby zobaczyć ile mi się syfów zebrało na matrycy, spędze kilka dni i nocy w necie, żeby zobaczyć jak się ich pozbyć. Następnie okaże się, że muszę z USA ściągnąć jakiś pędzel za 100$, ale i tak go nie usunie. Załamię się bo okaże się, że moj czysta piędzięsiąt się już do niczego nie nadaję i trzeba zbierać na nowy korpus ... uff. Ja już nie chce aparatu!!!!!
A poza tym 50/1.8 II to szkło dobre, a za swoją cenę bardzo dobre, a najlepiej używać go do robienia zdjęć normalnych, a nie testowych... pozdrawiam Daniel
stdanielo- już tak nie narzekaj, jak hobby, to hobby. W każdym razie czas masz zajęty. I o to chodzi, za to płacisz. Pomysl, ze mógłbys zostać kibicem, płacic za bilety, przejazdy i wracac co tydzień z obitą gębą!?! Ostatnio popatrywalem pasowanie plastików w aparacie kolegi ( 350d)- to dopiero sztuka tak to złożyć, żeby zaskoczylo.
Cześć.Ch
Danielu!Cytat:
Zamieszczone przez stdanielo
Jak pewnie zauważyłeś, wątek ten dotyczy obiektywu, a nie Twojego samopoczucia.
W ramach tego wątku dyskutują osoby zainteresowanie danymi technicznymi obiektywu 50/1,8 II.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obiektyw 50mm jest dobry ale w pomieszczenich lub pochmurny dzień !!!!.Absolutnie nie zakładajcie go w słoneczny dzień -nawet przy zachodzie słońca .Zmarnujecie całą sesję i w domu przykro się rozczarujecie .Zdjęcia będą pozbawione kontrostu ,rozmyte nawet przy krótkich czasach naświetlania ...