-
[QUOTE=rybieoko;930829]Odgrzewam stary kotlet.
Drodzy użytkownicy Sigmy 17-70 /f2.8-4.0 chciałbym Wam zadacie pytanie, czy nadal uważacie że zakup w.w. Sigmy był dobrym zakupem? Mianowicie jestem od jakiegoś czasu w kropce odnośnie zakupu drugiego szkła. Mój aktualny zestaw może nie jest jeszcze zbyt imponujący, ale póki co ćwiczę i staram się podnieść mój fotoskill. Obecnie posiadam Canona 50D+ C50mm-1.4 + mase pierdółek,grip, statywy, filtrów i inne nieco mniej ważne graty.
Za jakieś 3-4 miesiące będę miał za zadanie pofocić na 3 ślubach moich znajomych (jako drugi fotograf, póki co za duży ciężar-bez doświadczenia ślubnego i sprzętu). Do tego czasu chciałbym powiększyć swój asortyment. Kolega polecił mi ową Sigmę w samych superlatywach. Niestety dzielą nas poważne km, a w okolicy również niemam możliwości przetestować tego obiektywu. Do zestawu planuje dokupić niebawem lampę a z czasem ultra-szeroki kąt.
Ja jako uczujący się amator. Pytam Was co uważacie już po dłuższym czasie obcowania z tym sprzętem? Jesteście go nadal w stanie polecić. Tymbardziej do mojego zestawu i okoliczności w jakich będe go używał (przygotowania w M2, kościół, może plener?). Rozumiem że nie jest to Canonowskie L, ale z drugiej strony 1700zł to też nie mało, bynajmniej dla mnie :). Proszę Was bardzo nieodsyłajcie mnie do tematu "sprzęt na śluby", czytam go, ale tyle tam zdań ile zdjęć na liczniku co drugiego użytkownika forum :). Trochę się w tym gubię. Pytam konkretnie o ten obiektyw? Czy da rade? Wyciągnie to o czym pisałem wyżej z dobrym skutkiem? Ostrzy, AF nie gubi się?
Nie dawno stałem przed wyborem obiektywu.I rozważałem zakup tej Sigmy vs Canon 15-85.Przy testowaniu w sklepie tej sigmy z 450D nie było problemu.Przy mieszanym świetle żarowo-jarzeniowym ostrzyła szybko i cicho.Tak więc z Twoim 50D będzie chyba podobnie.Co prawda kupiłem Canona,bardziej mi zależało na 15mm niż F2,8-4.
-
ja jako użytkownik owej sigmy mogę powiedzieć, że jestem z niej zadowolony.
Stabilizacja naprawdę daje radę i jest bardzo pomocna równiez przy filmowaniu.
AF sporadycznie się myli, ale wymagała mikroregulacji.
-
Jestem zadowolony z tego szkła. Robiłem zdjęcia z kilku imprez i wiem, że sprawdził mi się.
-
A mnie zastanawia jak ten instrument wspolpracuje z 450D. Jak dla mnie to jest dobra alternatywa dla C 17-85. ogolnie bym nie chcial zmieniac obiektywu ale moj 17-85 przetal porawnie pracowac, wiec poszukuje jakiegos taniego zamiennika, a po tym wszystkim widze, ze sigma chyba ma wszystko co potrzebiuje. Zastanawia mnie tylko jak bedzie wspolpracowal z 450/
-
Mam od wczoraj to szkiełko i wydaje się baaardzo OK :)
Ale jest jeden warunek - kupując trzeba je przetestować ze swoją puszką, ja przerzuciłem chyba z 10 egzemplarzy zanim trafiła się sztuka bez FF/BF na skrajnych ogniskowych
-
Dla C 1000d az 10 obiektywow :) no to chyba nie jest tak zle, jestem ciekaw ile obiektywow maja u mnie w sklepie na skladzie... inaczej bede musial jechac do wikszych miast.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mialo byc "wiekszych miast".
@marcooos Daj znac czy jestes czy jestes z niego zadowolony.
-
Co do sklepu to polecam Sigma ProCentrum w Poznaniu. Chłopaki mają duży magazyn, dużo cierpliwości i potrafią doradzić.
-
Miałem odpowiedzieć czy szkiełko mi pasi. Nie miałem za dużo czasu ale jedno już wiem. Stabilizacja w tym obiektywie jest fenomenalna. Poniżej dwa sample (poranek po imprezie więc nie przeczę trochę rączki mi latają :) )
1.
S17-70 MACRO OS HSM - bez stabilizacji
1/4s
F6.3
63mm
2.
S17-70 MACRO OS HSM - ze stabilizacją
1/4s
F6.3
63mm
Uploaded with ImageShack.us
Jak dla mnie przy tym czasie 1/4 s rewelacja.
A i jeszcze jedno. Satbilizacja jest całkowicie bezgłośna - do tego stopnia że myślałem że nie działa :wink:
-
dzieki za odp :) No ale chyba go jednak nie kupie... Raczej zdecydowalem sie na tamiego 17-50 f2.8 z stabilizacja. Sigma w sklepie jessops jest dostepna tylko na zamowienie, na miejscu tylko tamron. A i w dodatku dostane rabat ze sklepu kupuja szklo i lampe 430ex :)
-
Cześć
Mam pytanie do użytkowników tej Sigmy.
Jak wygląda u was działanie AF przy ogniskowych od ok.50 do 70?
U mnie przy tych ogniskowych bardzo często AF nie łapie ostrości. Chwile myszkuje w okolicach prawidłowej wartości po czym zatrzymuje się i koniec. Dopiero po kilkukrotnym naciśnięciu spustu AF w końcu załapie, choć nie zawsze.
Testowałem na różnych obiektach, w różnym oświetleniu i bardzo często AF nie łapie ostrości.
Czy to normalne zachowanie?
Jeśli nie, to co radzicie mi zrobić?
Dzięki za pomoc.