no to wtedy do srody:D:D
Wersja do druku
no to wtedy do srody:D:D
Czytales moje wrazenia z 5D i widziales zdjecia i z 5D i z twojego EOS5 vs 17-35 2.8 - moze sie do tego ustosunkujesz?Cytat:
Zamieszczone przez oskarkowy
17-35 2.8 L na 5D = wyrazna winieta i brak ostrosci na krawedzich, nawet nie tylko przy pelnej przyslonie.
Ten sam obiektyw na analogu - brak lub baaardzo minimalna winietka.
To co w takim zestawieniu nawala? Logiczne ze jednak body skoro na analogu jest OK :roll: .
To w takiej sytuacji "winietują" tylko pojedyncze egzemplarze z konkretnymi szkłami. Widziałeś moje sample? Tu nie ma winiety. DO tego pamiętaj, że winietowanie na szerokich kątach jest czymś bardzo naturalnym. W końcu po coś wymyślono filtry szare z ciemnym środkiem :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Mam jeszcze jedno wytłumaczenie, choć pewnie tylko częściowe: przy EOS 5 ćwiczyłeś pewnie konkretne elementy (pamiętaj, że nie widziałem w końcu zdjęć z analoga, które zrobiłeś), do tego robiłeś na dość czułej emulsji (o ile pamiętam PAN400 lub HP5, a może to był ten ilford XP2 doc41?). Zmierzam do tego, że duże ziarno, spory kontrast i odpowiedni motyw mogą załatwić sprawę tak, że nie zobaczysz winiety na całej rolce.
Mamy już na grupie pierwsze egzemplarze tego aparatu. Ludzie robią kolejne testy. Musimy chwilę przeczekać i zobaczyć co się będzie działo.
Ja z zakupem wstrzymam się chyba jeszcze przynajmniej przez miesiąc.
Mysle, ze to konczy temat. Nie ma nic specjalnie zlego z sensorem 5D.
Zachowuje sie identycznie jak 1Ds MkII
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=15346401
No to w jednym i drugim przypadku mi się to nie podoba!Cytat:
Zamieszczone przez snowboarder
Czyli nie jestes gotowy na FF...Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
ja tam nie widze roznicy ;-) pomiedzy 20d a 1d ...czekam na wieksza rozpietosc tonalna powiedzmy 10EV :mrgreen: i zmieniam body, reszta mnie nie tak bardzo w tej chwili obchodzi
Z tym sie zgodze ale powtorze ze ten egzemplarz szkla ma o wiele mniejsza, praktycznie niezauwazalna winiete na analogu. To co dalej piszesz przekonuje mnie tylko czesciowo... pozycz jeszcze raz 5tke to sprobuje inny film czy warunki :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez oskarkowy
Tyle to ja wiem i mi ta winieta az tak bardzo nie przeszkadza - podkreslilem tylko fakt ze winieta jest ale nie w sensie "do d* ten fullframe jak winietuje" ;) . Bardziej przeszkadza nieostrosc ale to rowniez raczej wina konkretnego szkla.Cytat:
DO tego pamiętaj, że winietowanie na szerokich kątach jest czymś bardzo naturalnym.
No wlasnie czesciowe... bo bawilem sie glownie 17mm (na XP2) stad spore prawdopodobienstwo winiety.Cytat:
Mam jeszcze jedno wytłumaczenie, choć pewnie tylko częściowe: przy EOS 5 ćwiczyłeś pewnie konkretne elementy (pamiętaj, że nie widziałem w końcu zdjęć z analoga, które zrobiłeś), do tego robiłeś na dość czułej emulsji (o ile pamiętam PAN400 lub HP5, a może to był ten ilford XP2 doc41?). Zmierzam do tego, że duże ziarno, spory kontrast i odpowiedni motyw mogą załatwić sprawę tak, że nie zobaczysz winiety na całej rolce.
Tylko przeslony 5.6-8 a nie 2.8.
Aha - skany dwoch klatek zamiescilem w watku o macaniu 5D a odbitki mozesz obejrzec jak tylko bedziesz mial chwile czasu w Warszawie. Jedyna zauwazalna winietka to na zdjeciu z polarem na UV zakreconym.
I to jest najlepsze podejscie. A ja sobie jeszcze z roczek na 3D poczekam ;) (po co mi 3D? by miec lepszy aparat niz muflon ;) :mrgreen: ).Cytat:
Ja z zakupem wstrzymam się chyba jeszcze przynajmniej przez miesiąc.
ciekawe co ostatnie 'n' postów ma do wątku pt. 24-105/4.0 IS L - ktoś potrzebuje...
Prawie nic, ale OT sie rozwinal w pozytywnym kierunku przynoszac kilka merytorycznych uwag, odrobine wiedzy i doswiadczen na temat FF i eLek wiec co sie czepiasz?Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Niemile widziane sa OT z wycieczkami osobistymi i zupelnie nie zwiazanymi z tematem/fotografia ogolnie a nie OT takie jak ten - przynoszace jakis pozytek - rozwiniete w sposob naturalny.