no z tym wypadnieciem to mnie przestraszyles, film grozy :o , ale w takim razie u mnie nie ma żadnego z objawów, prawdopodobnie jezeli dobrze obliczylem jest okolo 0,8 mm luzu, nie duzo ale jest.
Wersja do druku
no z tym wypadnieciem to mnie przestraszyles, film grozy :o , ale w takim razie u mnie nie ma żadnego z objawów, prawdopodobnie jezeli dobrze obliczylem jest okolo 0,8 mm luzu, nie duzo ale jest.
a czy może mi ktoś napisać po jakiego grzyba na siłę chcecie fotografować obiektywem ustawionym na +oo ?
i w jakim celu ?
no glupie pytanie trzeba przyznac.
a możesz uzasadnić dlaczego?
Odświeżę temat. Założyłem dziś manualne szkło m42 przez redukcję bez dandeliona i niestety mój 5d2 pokazuje error 01 - przeczyść styki w aparacie lub obiektywie. Ktoś tak miał?????
Co rozumiesz przez redukcję - redukcję gwintu ?
Jeśli tak, to jak ma wyglądać komunikacja z body ?
Bolek02: pisząc redukcję mam na myśli pierścień eos/m42
michael_key: tak to pierwszy raz, tzn 5dmk2 mam od tygodnia i nie wiem jak on reaguje na brak obiektywu, wcześniej podpinałem szkła m42 do 5dmk1 i wszystko było ok, nie wyskakiwały żadne błędy
Mam 5DmkII jakoś ze trzy lata - adaptery bez dandelionów, z dandelionami najróżniejszymi min. EMF i nigdy nic takiego mi się nie zdarzyło. Wcześniej z 5D classic też problemów nie miałam.
Może pożycz od kogoś inny adapter i sprawdź w czym problem.
Dziś jeszcze raz założyłem heliosa 2/58 i się zdziwiłem, bo aparat działa. Dziś już mi nie wyskoczył błąd. Sprawdziłem jeszcze na sonarze 135 i na nim też nie ma błędu. Nie wiem co się działo wczoraj, bo jak założyłem berofleksa 500/8 i wyszedłem na dwór, żeby zdjęcie księżycowi zrobić to mi błąd wyskoczył i nie mogłem zdjęcia zrobić. Czy może ten adapter jakoś źle się zapiął czy coś...