mały test-
dwie żarówki błyskowe 68W-skierowane na fotografa+nissin622-do doświetlenia dołu
bez rozpraszaczy,odbijaczy itp-czyli golizna-studio to pokój z czarnym tłem
Wersja do druku
Czytając o fotografii studyjnej wiele osób pisze, że woli softbox od parasolek. Może byłby ktoś skłonny pokazać na przykładzie zdjęć jak wygląda oświetlenie obiektu ( modelki ) z softboxem i dla porównania z parasolką. Zastanawiałem się by do 580 ki dokupić parasolkę, a jeżeli różnica będzie znaczna to być może zrujnuję się na lampę studyjną i softbox. Interesuje mnie jeszcze jakiej wielkości musi być sb by oświetlić całą postać z odległości powiedzmy 1,5 m ?
Parasolka zabiera część światła, softbox daje wszystko do przodu
ale sa parasolki z "czarnym" tylem a w srodku maja odbijajaca powloke - funkkcjonuja jak softbox, roznica moze byc na ksztalcie swiatla.
swiatlo z parasolki o jakiej mowie rozprasza sie w mniej kontrolowany sposob, jedynie zapobiega "uciekaniu" swiatla do tylu parasolki.
w softboxach masz wieksza kotrole nad ksztaltem swiatla - dlatego sa rozne octagony, prostokaty, stripy itp.
ja akurat czesto uzywalem parasola jako wypelniajace swiatlo imintujace swiatlo dzienne - pozwalalem mu rozproszyc sie aby doswietlic pokuj, gdize byl fotografowana osoba.
parasolka dziala jak okta generalnie , i tyle
za to softy masz cala mase , dishe , snoty , plastry do tego , wiec o wiele wieksze mozliwosci modelowania swiatla a to mowiac krotko najwazniejsze ;]
Witam
To mój pierwszy post na tym forum, chociaż już od jakiegoś czasu zagłebiam się w lekturze różnych poruszanych tu wątków.
Chciałem Was prosić o wskazówkę dotycząca fotografowania z użyciem oświetlenia "studyjnego" ale w plenerze, gdzie nie ma dostępu do prądu. Jak można sobie poradzić z tym problemem - a dokładniej - w jaki sprzęt należy zainwestować?
Być może był już ten temat poruszany - podeślijcie linka.
Dzięki - pozdrawiam
Najdrożej, agregat + lampy studyjne, taniej, quantuum dual power, taniej, chociaż nie koniecznie, ale wygodnej, lampy przenośne.
Dzięki za podpowiedź... zastanawiałem się wcześniej nad agregatem, ale nie mam bladego pojęcia czy musi spełniać jakieś kryteria i jak będą pracowały na nim lampy, które mają duże skoki poboru prądu... to chyba najtańsze rozwiązanie.... mały agregat można dostać już za ok 1,5 tys nówka...
A ja właśnie robię przegląd tego co można kupić w zakresie 300-600Ws, z niższej półki i mam tak:
528 CY300K
549 Fighter F300
579 Quantum R+300
599 Digital Pioneer DP300
628 CY400K
629 Fighter F400
690 Fotoking LD300
695 PowerLux VC300
699 Fighter F600
728 CY500K
749 Digital Pioneer DP400
795 PowerLux VC400
828 CY600K
849 Quantuum T300
859 Digital Pioneer DP500
889 Quantum R+600
949 PowerLux VC500
969 MSN 500
990 Fotoking LD600
990 Digital Pioneer DP600
1049 PowerLux VC600
1069 MSN 600
1079 Quantum T600
Tak orientacyjne to jest mam nadzieję ze się nie machnąłem. Może się komuś przyda.
Czy ktoś z was miał styczność z którymś z tych sprzętów? Proszę o opinie.