Odp: Nowa Sigma 10-20 f/3,5 - nowe=lepsze?
Cytat:
Zamieszczone przez
PrzemoWLKP
Tak jak mówi mój przedmówca ta sigma nie będzie pod ff. Swoją drogą jak się sprawdza AF w sigmie 12-24?
Ja nie narzekałem, mistrz prędkości to nie jest czasem troszke nie trafi jak to sigma, ale z drugiej strony jest to na tyle ciemny obiektyw że głębia jest duża. A i na rajdach wystarczał żeby auta śledzić jak baaardzo blisko podjadą. Tylko ma dziwną przypadłość, jako jedyny obiektyw z takich które miałem jak do tej pory nie współpracuje z wspomaganiem tą siatką czerwoną rzucaną przez 580EX. Lata przez cały zakres trzeba to wyłączać.
Kupiłem i zdębiałem. Jest bardzo ostre od pełnej dziury, trafia w punkt i kosztowało mnie .... dosłownie pare złotych.
A teraz najśmieszniesze. Mianowicie ma rozwaloną przednią soczewkę. Piękne pęknięcie przez środek i potrzaskaną jedną stronę soczewki. Jak sie mocno nie przymknie to na zdjeciach tego nie widać:) Ale i tak pójdzie do serwisu. Jestem zadowolony. :)
używam tej sigmy na alfie 700 od 2 lat i ogólnie jest ok , w ciemnych pomieszczeniach dość wolny AF i z celnością też nie jest super ale myślę,że za tą kasę (kupowana nowa za 2600 )to bardzo przyzwoite szkło.
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Nie jest pod FF, ale bagnety są zgodne, a koło obrazowe w praktyce pokrywa FF.
No właśnie :D.
Przykład S10-20/3.5 (klik!) na FF, może nie najwyższych lotów ale dowodzi, że FF+S10-20 zdjęcie zrobić można.
No prosze :) Spora zmiana wzgledem S10-20/4-5.6. Kiedys podpinalem ja do 5D2 i w calym zakresie byla "dziura" z obrazem. Nawet dla zabawy nie szlo nic zrobic (tzn mowa o calym kadrze, bo wiadomo, ze mozna sobie wycropowac 1.6x).
Cytat:
Zamieszczone przez
siudym
No prosze :) Spora zmiana wzgledem S10-20/4-5.6. Kiedys podpinalem ja do 5D2 i w calym zakresie byla "dziura" z obrazem. Nawet dla zabawy nie szlo nic zrobic (tzn mowa o calym kadrze, bo wiadomo, ze mozna sobie wycropowac 1.6x).
Potwierdzam.
Na analogu "ciężej" się cropuje :(
S 10-20 4,5-5,6 można podpiąć do ff bez (koszmarnej) winiety przez telekonwerter Kenko 1.4x (ale nie dg300 tylko mc4 bodajże).
Co prawda wtedy mamy 14-28 mm, "ale wszystkie dostępne piksele".
Jak ktoś ma cropa i starsze 10-20 i wchodzi w ff (lub analog) to "po taniości" (koszt Kenko 1.4) może mieć UWA do obu puszek.
Ja mam wlasnie taki osobliwy problem, ze mam Pana Marka od Canona, i no EF-S niepodepniesz, a 12-24 juz nie bedzie az tak UWA. Czy jest cos pod matryce x 1.3?
Cytat:
Zamieszczone przez
ghiio
Ja mam wlasnie taki osobliwy problem, ze mam Pana Marka od Canona, i no EF-S niepodepniesz, a 12-24 juz nie bedzie az tak UWA. Czy jest cos pod matryce x 1.3?
Sigmy nie mają mocowania EF-S tylko EF, więc spasuje napewno - jeśli o to Ci chodzi.
Edyta: jest jeszcze Sigma 8-16mm, x1,3 to będzie dość UWA?
A przypadkiem ta sigma nie uszkodzi lustra z matrycy 1.3? :)
Jak to jest? Sprawdzal ktos?
---
No jak to nie maja @_@
"
DC – w ten sposób Sigma oznacza obiektywy przystosowane do współpracy wyłącznie z niepełnoklatkowymi cyfrowymi lustrzankami amatorskimi o współczynniku wydłużenia ogniskowej rzędu 1,5-1,6x. Odznaczają się one niewielkimi wymiarami i niedużą masą, jednak nie nadają się do wykorzystania z klasycznymi, pełnoklatkowymi korpusami – na zdjęciach widoczne będzie silne winietowanie.
"
Cytat:
Zamieszczone przez
ghiio
---
No jak to nie maja @_@
"
DC – w ten sposób Sigma oznacza obiektywy przystosowane do współpracy wyłącznie z niepełnoklatkowymi cyfrowymi lustrzankami amatorskimi o współczynniku wydłużenia ogniskowej rzędu 1,5-1,6x. Odznaczają się one niewielkimi wymiarami i niedużą masą, jednak nie nadają się do wykorzystania z klasycznymi, pełnoklatkowymi korpusami – na zdjęciach widoczne będzie silne winietowanie.
"
No tak, ale bagnet/mocowanie to co innego niż pole obrazowania. EF-S'a od Canona za cholerę (bez przeróbek) nie podepniesz pod ff, a Sigmę już owszem, ale ...pierwsza wersja nie pokrywa ff - rogi są całkiem czarne, być może na aps-h będzie lepiej. Druga- nowsza wersja (f 3,5) - wychodzi na to że pokrywa ff ,tylko że z winietą. Na cropie x1,3 powinno być jeszcze lepiej)
Cytat:
Zamieszczone przez
ghiio
A przypadkiem ta sigma nie uszkodzi lustra z matrycy 1.3?
Jak to jest? Sprawdzal ktos?
U mnie w analogowych puszkach lustro nie "haczy" -> w aps-h lustro jest mniejsze wiec tez nie powinno, tyle tylko że ja mam wersję pierwszą/ciemniejszą. Jak jest z wersją "wątkową" to niestety nie wiem bo nie posiadam (cropa 1,3x tez), napewno winieta będzie mniejsza.
Kurde. Tyle problemow, powinno byc jakies UWA pod cropa 1.3...
:( a nie jakies kombinacje. Sklaniam sie ku zakupieniu 12-24.. moze nie najszerzej, ale bez zbednych wyciananek w PSie.