-
Nie robiłem "darków" (nie wiedziałem, że robi się - że są potrzebne). Faktycznie niektóre piksele chciały uchodzić za "gwiazdy" ;).
Czyli (jeśli dobrze myślę) gdybym zrobił sobie teraz dodatkowe "czarne" zdjęcia z takimi samymi parametrami to powinno byc lepiej?
-
Oczywiście. Jak robisz zjecia w JPG i masz włączona w aparacie funkcję redukcji zakłuceń długich czasów naswiet;lania to aparat robi to za ciebie. W przypadku zdjęc w RAWach trzeba to robic ręcznie.
-
No popatrz coś nowego się dowiedziałem :) (nieświadom swojej ignorancji żyłem sobie w błogiej niewiedzy). Jak wrócę w zasięg komputera ze zdjęciami to sprawdzę słuszność podanego rozwiązania i zobaczę jakie daje ono efekty.
-
Z tego co się orientuję, to robienie 'darków' ma jedynie sens w terenie podczas robienia zdjęć... inna temperatura otoczenia, matrycy itd i poziom generowanych szumów może się znacznie różnić.
-
Nale warunki mniej więcej pamiętam ;) .. więc mniej więcej podobne "darki" mogę zrobić. czasy z EXIFa powyciągam a temperaturę doświadczalnie sprawdzę na sobie samym.