promocja http://www.cyfrowe.pl/aparaty/velbon...pokrowiec.html
Wersja do druku
A co sądzicie o tym sherpa 803r? a właściwie o tej głowicy kulowej w nim
http://allegro.pl/fotoit-velnon-sher...380546881.html
Warto do niego dołożyć czy kupić 600R ?
to już zależy jak często używasz statywu i do czego
bez przesady. Sherpa to dobre statywy, warte swojej ceny, lekkie i funkcjonalne. sam zastanawiałem się nad Manfrotami itp, ale jakość/cena Sherpy mnie przekonała - mam 600R, która spisuje sie bdb jak na moje potrzeby, czyli wypady poza miasto, zamontowanie lampy zew., jakieś plenerki..
WiatruMistrz to co zaproponowałeś to ciekawa i funkcjonalna propozycja - sama cena może być do rozważenia, ale raczej skłaniałbym się do poważnego rozpatrzenia tej oferty lub poszukania czegoś mniej funkcjonalnego w dobrej cenie - kwestia zastosowań
.
A czy komuś może one już skrzypią na głowicy gdzie jest plastik?? Bardzo jestem uczulony na to bo mam jeszcze stary statyw i takie "odgłosy" wydaje. Chętnie bym sobie kupił którąś z Sherpy.
Posiadam 800R. Niby wykonanie lepiej niż przyzwoite (no, na pewno w porównaniu popularną chińską papką z marketów i sieciówek), niby mizerna głowica działa pewnie, jednym ruchem "odkręca się" i blokuje, i to wszystko w miarę precyzyjnie. A jednak 50D z przypiętym 70-200 4L przy moich mizernych próbach pstryknięcia srebrnego w pełni zaczyna pływać. Do tego nieraz przy precyzyjnym kadrowaniu makro po "zakręceniu" głowicy jednak nieco opada. Już nie mówię o tym samym zestawie z podpiętym gripem. Do tego żeby go odstać w sklepie trzeba dać grubo ponad 350 zł. Moim zdaniem - nie jest źle, ale użytkuję dość krótko i mało, więc trudno się wypowiadać o trwałości, a jednak już pewne mankamenty odczuwam. Wydaje mi się, że za niewielką dopłatą można wybrać lepiej.
275zł kosztuje 800R
Kupowałem jakiś czas temu w sklepie, nie wysyłkowo. Zapłaciłem ok. 360 zł, nie pamiętam dokładnie. Może nie poprawnie się wyraziłem i nie chciałem nikogo w błąd wprowadzić (jeśli tak się stało to przepraszam). Chodziło mi bardziej o moje, subiektywne odczucia w porównaniu do wartości zakupu, a ta była jaka była i to że gdzieś można taniej tego nie zmieni. W sklepie, w którym kupowałem cena nadal jest w okolicach 370zł. Coż, może sie dałem naciągnąć ;)
Sprawdziłem ceneo, faktycznie pokazuje najniższą ofertę po 287 - zgodzę, ale nie ma ich za dużo poniżej 300 zł. Dodać do tego 25-30 za kuriera i już jest powyżej 3 stówek. Do 360 niewiele brakuje, po prostu zależy od sklepu ;)
jeszcze nikt nie wspomniał, że 600R ma możliwość odwrotnego montażu kolumny centralnej. Przydaje się do zdjęć prosto w glebę.
Co do wytrzymałości - ja mam 600R i nie narzekam, kolega z podobnym zestawem ma 800R i też jest zadowolony.
Montowałem już w głowicy 40D + C100-400 i przy umiarkowanym wietrze nie zauważyłem, żeby był niestabilny.
Jak na amatorski użytek mogę z czystym sumieniem polecić te Velbony.