to moim zdaniem wyraźnie jakiś słabszy egzemplarz, chyba że mój jest ponadstandardowy :-) przy czym ja mimo posiadania T28-75 właśnie myślę o dokupieniu szerokiej stałki :-) waham się jedynie między 24mm a 28mm (chodzi o to, czy 4mm robi różnicę)
Wersja do druku
U mnie też tak myśli w rogu, a na centrum jest jakościowo podobnie do 28 1.8 na 2.8
28-75 sam używałem póki nie zapiełem 28 1.8 .W tamronie brakowało czasem milimetrów na długim końcu,więc dokupiłem 85mm co było strzałem w dziesiątkę. Jeśli nie potrzebujesz uniwersalności zooma to zastanów się dobrze nad sprzedażą stałki.Najlepiej zrób tak jak ja. Kup do niej tamrona i poużywaj trochę.Jak sprzedaż dobrą sztukę 28 (o ile taką posiadasz),to po jakimś czasie będzie żal i znowu zacznie się szukanie i selekcja by ją zakupić.Szczerze powiem,że do wesel,jakiś szybkich wypadów,rodzinnych spotkań wolę jasne 28 1.8,nie wyróżniam się z tłumu kompaktów,co sobie cenię :mrgreen: . Natomiast nie wykluczam,że nie powróce z czasem do 28-75 na uroczystości takie jak studniówki czy też repo do gazet lub na stronki,gdzie częściej doświetla się lampą i małej głębi nie potrzeba. Podsumuję, ten tamron to trochę taki klekot jeśli chodzi o obudowę,ale w stosunku ceny do jakości zdjęć oraz wagi i gabarytów,to najlepszy zoom jaki miałem,jednak szeroka i jasna stałka na ff to jest zacna sprawa.Tak się trochę rozpisałem,ale chciałem się podzielić doświadczeniem,z racji,że obracam się w tych szkłach.Sam tylko czekam,by mnie stać było na zamianę ich na elki :mrgreen: