...a ja zdecydowanie odradzam 400d a polecam albo 450d albo 350d; 350d to wg mnie doskonala puszka zwlaszcza ze pieniadze za kotore mozna ja dzis nabyc; ale nie 400d ...
Wersja do druku
...a ja zdecydowanie odradzam 400d a polecam albo 450d albo 350d; 350d to wg mnie doskonala puszka zwlaszcza ze pieniadze za kotore mozna ja dzis nabyc; ale nie 400d ...
450D trochę poza moim zasięgiem finansowym. Zwłaszcza że z tego co poczytałem na tym forum to lepiej przyinwestować w lepsze szkła niż puszkę. Jestem raczej uczącym się amatorem pstrykającym dość okazjonalnie (wyjazdy rodzinne w plener, trochę portretów, oczko wodne i jego mieszkańcy)
A czemu tak stanowcze NIE dla 400D?
Ja ze swojej strony polecam 350D ;-) Między 400D i 350D nie ma znaczących różnic, raczej kosmetyczne. A opowieści o lepszym AF można sobie włożyć między bajki, nie odczujesz tego. Wielokrotnie korzystałem z 400D i porównywałem ze swoją 350D... Po co przepłacać?
400D ma kilka fajnych usprawnien uzytkowych i jesli nie kosztuje istotnie wiecej niz 350D to na pewno bym sie nim zainteresowal.
co do zestawu: jak najbardziej 400D + 18-55 IS + 50/1.8. z czasem, jak zabraknie dluzszych ogniskowych mozesz nawet dokupic cos w stylu Tamron 55-200 i bedzie to bardzo sympatyczny zestaw do cieszenia sie robieniem zdjec.
No właśnie na nie których aukcjach różnica między 350D a 400D jest rzędu 100-150PLN za taki sam zestaw (body + kit)- kwestia czy warto dopłacić do 400D?
tu jest lista zmian, w jezyku Shakespeare'a:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos400d/page3.asp
osobiscie bym te 100 PLN dolozyl. jak to ma pare lat posluzyc, to ta kwota
nie jest warta oszczednosci
Ten lepszy AF to chyba tylko chłyt marketindody... Różnice niezauważalne. Pracowałem na obu puszkach i porównywałem ...takie moje odczucia.
Ja 350-tkę ciągle mam, 400-tkę miałem krótko ale mam też wciąż 30D (ten sam AF) i różnica jest bardzo duża na korzyść 400D/30D. I czułość i precyzja (środkowy ma większą precyzję dla szkieł F2.8 i jaśniejszych) do tego lepsze rozmieszczenie punktów etc. Oczywiście jest to rzecz umowna - jak każda i dla kogoś nawet AF z jedynki też będzie tylko chwytem marketingowym, bo po co komu tyle punktów :lol:.
Osobiście uważam 350D za bardzo dobry aparat ale jego największą bolączką dla mnie był właśnie AF - szczególnie czułość w kiepskim świetle.
Nie wiem czy 400D ma taki sam system AF jak 30D, bo i po co mi to wiedzieć... To są moje subiektywne odczucia co do tych aparatów, chociaż może być tak jak mówisz.