-
Hp 635 - > ultra zoom Fuji S5500 - > EOS 10D -> Praktica MTL-5 - > EOS 10D :mrgreen:
-
Zepsułem Ojcu zorke 4 :) - w ten oto sposób wkroczyłem w fascynujacy świat fotografi :D
-
1982-3 - SMENA
1983-90 - Zenit
1990-do dzisiaj - Olympus OM2
1992-do dzisiaj - Minolta Dynax 7xi
2003-do dzisiaj - Lubitel 166
2005-do dzisiaj ;) - EOS 350D
Te pierwsze analogowe aparaty nauczyły mnie szanować każdą klatkę, zostało mi to do dzisiaj i wracając z pleneru mam zrobionych 20-30 zdjęć a nie 600 na przykład. Stałoogniskowe obiektywy nauczyły mnie kadrować i tobie proponowałbym taką lekcję, nie używaj zooma tylko ustaw sobie jedną ogniskową (najlepiej na początek 35mm) i rób tak zdjęcia, zauważysz, że przestaniesz pstrykać tylko zaczniesz myśleć nad kompozycją. No i pokazuj co masz, a na pewno nie zostawimy na tobie suchej nitki ;)
Pozdrawiam
Daniel
-
kilka zenitów... a potem mój ulubiony do dziś nikon f 80, no i teraz canon 300D - równie ulubiony... :)
-
Pierwsze był coolpix4500 3 lata temu, później juz poszedłem za canonem, bo była analogowa 300, później 10d, a od niedawna 20d ;]
(tym śladem idąc może kiedyś będe miał tego 1ds mkll ;])
-
Hmm...
Dawno temu niespełnione marzenia o Smienie (ciężkie były czasy w Polsce).
Potem Fied 5W. Przerwa.
~1994 Kodak Star 275 (chyba taki nr, pożyczony kumplowi i jemu ukradziony).
~1998 r. pożyczana Praktica.
Potem Zenit 312m z rzeźnickim Heliosem 58mm, Praktica MTL-5B + Pentacon 50mm i czytanie, uczenie się...
Sentymentalnie i chwilowo Zenit 12XP.
Potem EOS 300 (~2003 początki pstrykania za cash :))
W końcu aktualnie 300D, 50E, 350D i cienkie szkła :(
-
Jak byłem dzieckiem to miałem taki NRDowski wynalazek Certo 110 chyba się nazywał. Potem długo, długo Smena 8m i od czasu do czasu pożyczany od dziadka Zenit 3 M. Potem jakaś małpa analogowa kupiona od kumpla, no i do dzisiaj Olympus IS-300. A od przyszłego tygodnia i hope... :-)
-
Moje początki...
Nie pamiętam lat, ale od dziecka, jako 5 letni bajtel pstrykałem sporadycznie na Ojcowskiej Zorce 4. Oczywiście dotknąć nie pozwalał (ustawiać) tylko strzelac fotki...
Potem, w 5 klasie, kupiłem za SWOJE pieniądze (z urodzin) swój pierwszy prywatny aparat SMENA 8M :-) To były czasy... No i filmy: ORWO, FOTOPAN i jakieś rosyjskie, chyba FOTO 125...
Kolejne aparaty, to Zenity różnej maści. Do dziś mam 122.
A teraz... Właśnie ów Zenit, Smienka (ta pierwsza - działająca), odziedziczona po Ojcu Zorka 4(sprawna i załadowana), jakieś kompakty analogowe (Samsung ECX1, Pentax) i cyfrówka, taka małpeczka, KODAK DX 7440...
Tyle teraz, w tym roku dojdzie Canon 350D, tak jakoś w wakacje albo tuż po...
PS. Mam też jeszcze jakieś wynalazki po żonie, coś w stylu Smienki 8M i z tychże czasów...
-
Chronologicznie :
1. Smena 8
2. Zenith 12XP
3. Minolta Dimage 7i
4. Canon 20D
-
- Zenith
- Canon A60
- Canon G5
- Canon 50E
- Canon 20D