Ale potwór, gdzieś ty takie cosik znalazła? :)
a jakościowo fotka całkiem ok, jak się tak dalej będziesz oswajać ze sprzętem to za miesiąc będziesz miała swój wernisarz :mrgreen:
Wersja do druku
Ale potwór, gdzieś ty takie cosik znalazła? :)
a jakościowo fotka całkiem ok, jak się tak dalej będziesz oswajać ze sprzętem to za miesiąc będziesz miała swój wernisarz :mrgreen:
Znalazłam w trawie:)
Jak będzie wernisaż, będziesz pierwszym zaproszonym.
Witaj Rybciu a może Syrenko :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez woman
A może byś gdzieś podwiesił te pliczki dla społeczności :grin:Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Cytat:
Zamieszczone przez Golibroda
Ja również kłaniam się baaaaaaardzo nisko i pozdrawiam na dodatek. :grin:Cytat:
Zamieszczone przez woman
Odzdrawiam
ja tesz krajanke witam :)
ja tylko dodam, że zależność pomiędzy liniaturą (lpi) urządzenia wyjściowego (drukarka, offset etc.) a rozdzielczością zdjęcia (ppi - pixel per inch a nie jak większość błędnie uważa dpi - dot per inch - to jest rozdzielczość wyjściowa np. drukarki, naświetlarki etc. - o tym ppi zresztą wystarczy zerknąć na okienko Image Size Photoshopa - units for resolution i albo pixels/inch albo pixels/cm) ustala się poprzez tzn. współczynnik jakościowy. przybiera on postać od 1.0 do 1.5. po prostu mnoży się liniaturę x współczynnik. i tak dla offsetu 150 lpi mamy od 150 do 225ppi efektywnej wielkości pliku. powyżej wg pomiarów leci woda nalewana z wiadra do szklanki ;-) czyli wg tego co czytałem i mnie uczyli mądrzy panowie z Polskiej Izby Druku to 225ppi jest górnym progiem rozdzielczości dla 150lpi w technice offsetowej.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
1. optymalnym wspolczynnikiem dla offsetu jest 1.4.
2. przy odbitkach foto (tak samo jak np. przy wydrukach wielkoformatowych z plotera atramentowego) nie ma czegos takiego jak raster offsetowy (rozetka), wiec zadne przeliczniki z pkt. 1 nie maja zastosowania.