Do autora . Planujesz kupić jakiś sprzęt jeszcze??
Wersja do druku
Do autora . Planujesz kupić jakiś sprzęt jeszcze??
Zamierzam kupic w najblizszym czasie 70-200 L ale to raczej nie do portretow ;-) No i jakas blyskajaca lampke ;-) A jakies wskazowki co do sprzetu ?
kolego 70-200L to podstawa do portretów !!! kliknij na CB w mojej stopce - wszystkie 11-14 były robione 70-200L! to moje podstawowe szkło portretowe...
pozdrawiam
Dzieki chlopaki za wskazowki.
Hmm jak zaczynalem ,wszyscy krzyczeli 85mm 1.8 i 50mm 1.4 do portretow ;-) Teraz 70-200 ech mam metlik w glowie ;-) Moze to wszystko zalezy jakie portrety chce robic ?
85 i 50 na cropie dają klasyczne portretowe ogniskowe. Ale 70-200 w dobrym stanie sprawuje się równie dobrze. No i na szerszym końcu mieści się w tej kategorii (na cropie masz ok 110 mm)
Skoro i tak chcesz kupić, to sam sprawdzisz i porównasz, które szkło ci bardziej leży do portretów. Najwyżej sam sprzedasz.
Ale... pamiętaj, że sprzet sam zdjęć nie robi. Nic ci nie da masa szkieł jak umiejetności pozostaną w tyle.
70-200 to jak najbardziej bardzo fajne szkiełko portretowe. Dla przykładu tak na szybko:
ISO 200, 70-200@200, f/2.8 1/800
P.S. Fotka zrobiona przy okazji reporterki na meczu piłki nożnej w mojej szkole. Ciut nie trafiona ostrośc gdyż robiłem na servo i punkt ostrzenia wypadł gdzieś na włosy. Musiałem działac szybko bo zaraz po tej fotce obiekt sie wkurzył i uciekł :-P(ehh te koleżanki z klasy... Nie dają se zrobic zdjęcia no!) - Nie PSute tylko lekko skadrowane i lekko wyostrzone
jak już lecimy z przykładami to tu fotka z trafioną ostrość tam gdzie ma być ...
70-200mm 2.8L @150mm, ISO 100, f8, 1/125sec. + trochę szopa ...
Fajna foteczka ;-) Goraca dziewczyna ;-)
Widzisz Van Murder 70-200 2.8 L jedyne na co mnie bedzie stac to chyba ta 70-200 4.0 L. Tym bardziej ,ze chce sie wybrac na dlugi majowy weekend do paryza pofocic ;-) Tak wiec musze oszczedzac ;-)
Dwa razy się zastanów zanim kupisz 70-200 4L nie idź w na łatwizne lepiej poczekać i kupić tą jasniejszą od razu, bo potem i tak będziesz się zastanawiał nad kupnem tej jasniejszej.
Światło to bardzo ważna sprawa i nie ma się co spieszyć, nie od razu musisz mieć całą masę obiektywów lepiej mieć mniej ale za to lepsze
Dołączę jedno pytanie amatora jesli mozna: Zauważyłem że większosć portretów ma uciętą górę głowy czy to jest jakas zasada, czy kierujecie się tu większym zbliżeniem?