ale skoro nie robię żadnym kreatorem, tylko wchodzę na kartę i ręcznie wszystko kopiuję, pliki powinny być widoczne. i dlaczego mam 2x jpg?
ok, z czytnika działa. wielkie dzięki
Wersja do druku
ale skoro nie robię żadnym kreatorem, tylko wchodzę na kartę i ręcznie wszystko kopiuję, pliki powinny być widoczne. i dlaczego mam 2x jpg?
ok, z czytnika działa. wielkie dzięki
No to jak trza było odesłać to trza czekać. Spróbuj zainstalować program z płyty dołączonej do aparatu i spróbuj.
Czytnik kart rozwiąże problem, miałam tak samo. Kupiłam czytnik i jest OK.
Czy ten problem będzie się dalej pojawiał codziennie... ?!
Połączyłem te wątki, ale to się już robi nudne... :???:
Kto następny będzie ciągnął spod windowsa po kablu pliki z aparatu i założy na ten temat nowy wątek, ten dostanie bana na tydzień! ;-):twisted:
HeHe ja dla odmiany napiszę,że u mnie czy to z czytnika, czy po kablu - wszystko w windowsie widać. Czy to JPG czy RAW czy RAW+JPG :)Cytat:
Kto następny będzie ciągnął spod windowsa po kablu pliki z aparatu i założy na ten temat nowy wątek, ten dostanie bana na tydzień!
Pozdrawiam
Hmmm. To jakim cudem mój Windows widzi wszystkie RAWy zgrywane kablem aparatu?... Serio pytam, wypowiadacie się tak kategorycznie, że się zdziwiłam.
Co do Photoshopa i RAWów, to warto zajrzeć tu i zainstalować: http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html . Problem "Photoshop nie widzi moich RAWów" znika jak ręką odjął.
bo ściagasz pliki z aparatu tak jak należy, za pomocą dedykowanego oprogramowania Canona (CameraWindow), a nie pchasz się z eksploratorem Windows.
ileż mozna wytrzymać, gdy codziennie pojawia się problem wynikający z nieczytania instrukcji i niezainstalowania/nieużywania oprogramowania od producenta.
Hm, a u mnie Windows (Vista) też widzi RAWy zgrywane kabelkiem, mimo "pchania" się z eksploratorem Windows:-).
gwozdzt'u ja również używam zwykłego eksploratora windows'owego i w odróżnieniu od Tripolis mam Win XP i żadnego problemu nie mam. Biorę otworz - na samym dole system pokazuje canon 40D- i wybieram sobie pliczki.Nastepnie kopiuj i wklej. To wszystko. Widzi, działa , kopiuje bez problemu.Cytat:
bo ściagasz pliki z aparatu tak jak należy, za pomocą dedykowanego oprogramowania Canona (CameraWindow), a nie pchasz się z eksploratorem Windows.
Nawet bez oprogramowania dołączonego od Canona RAWy widać i można zgrac za pomocą kabla. Sprawdzone w praktyce na kilku kompach.
Tylko problem później w odczytaniu (podglądzie ich). Tutaj potrzebny progam lub nakładka na przeglądarkę systemową, pomijając PS,Lr i inne programy do RAW'ów.
Pozdrawiam