Jeszcze jak mi powiesz jak zrobić, żeby dysk w obudowie wyłączał i włączał się wraz z systemem to będziesz guru dla mnie:wink: .(podłączony pod E-SATA)
Irytujące jest wł. i wył tego ustrojstwa przyciskiem na obudowie.
Wersja do druku
Mógłbyś JAC podać swój transfer na FireWire?
Przyznam się szczerze, że mam dylemat co do wyboru obudowy do zewnętrznego dysku - biorę pod uwagę następujące modele:
1. Welland USB ME-740J (3.5´´) (USB 2.0 + SATA) LUB
2. Akasa Integral P2 AK-ENP2SATA-BK (3.5´´) (USB 2.0 + eSATA)- ten model ma "możliwość zabezpieczeznia danych przed zmianą" - czy ktoś wie, jak to jest realizowane?
ALBO
3. Welland USB ME-740U2F (3.5´´) (USB 2.0 + FireWire) - ten model ze względu na laptopa wyposażonego w FireWire (ale jest też usb 2.0)
--- USB2.0 daje transfer na poziomie 480Mbps,SATA - 1,5Gbps --- żyłem w błogim przeświadczeniu, że najnowsza specyfikacja FireWire - IEEE-1394b ma transfer na poziomie 800 Mbps (do 3.2 Gb/s przy połączeniach optycznych) :( ... a tu w opisie tej obudowy jest zapis "400Mbps przez port FireWire" - czy to oznacza po prostu, ze jest to obudowa ze "starym standardem IEEE 1394"? Odpowiedź narzuca się sama - w tym momencie pytanie :-D - czy spotkał się już ktoś z Was z obudowami wykorzystującymi IEEE-1394b? Poszperałem w sieci i nie znalazłem :?
Kwestię nr 3 proszę potraktować jako drugoplanową [przy 800Mbps wybór nr 3 byłby w moim przypadku najbardziej optymalny - często zgrywam materiał z notebooka - ale, że tu jest 400Mbps - to bez sensu - jesli gdzieś się pomyliłem - proszę wskazać GDZIE] (częściowo sam sobie odpowiedziałem :lol: ale wątpliwości pozostały...
NAJISTOTNIEJSZE - pozostaje zatem wybór między 1. i 2. - użytkowników Wellanda i Akasy proszę o opinie dotyczące - trwałości, (obie są aluminiowe) nagrzewania się tych obudów, odprowadzania ciepła i o wszelkie inne eksploatacyjne spostrzeżenia :)
używam wellanda ale na 2,5" http://www.allegro.pl/item189649494_...elland_fv.html
grzeje sie co prawda, ale tylko w pokrowcu, wystarczy wyjąc i jest ok.
trwałość wzorcowa, po dwóch latach codziennego noszenia i podłączania bez najmniejszego uszczerbku, no może poza folią ochronną, którą dopiero teraz usunąłem :D
duży plus na 2,5" - nie potrzebuje zewnętrznego zasilania na USB 2.0,
no właśnie, obudowy na dyski 3.5" zawsze muszą korzystać z zasilacza zewnętrznego?