-
Tu masz F 1,8
-
witam, nie będe zakładał kolejneego wątku ale prosze o sprawdzenie.. kupiłem obiektyw 50mm 1/8 ale mam wrażenie jakby łapał ostrośc ~10mm przed punktem ostrości... przy F1,8 rozumiem... moge sie mylić ale oceńcie prosze sami F4 czas1/60 sek lampa wbudowana, ostrość łapana jest na główki zapałek ze statywu przy tych samych warunkach oświetleniowych itp... na zdjęciach podobnie... (parametr 1)
-
http://focustestchart.com/chart.html - wydrukuj diagram i pobaw się. Masz tam dokładnie opisane co i jak należy zrobić. Fotki rób z samowyzwalaczem lub wężykiem - będziesz mieć pewność, że rozmycie nie jest wynikiem drgań statywu. Sprawdź przede wszystkim jaka jest ostrość na pełnej dziurze - w końcu nie po to się kupuje szkło ze światłem 1:1.8 by potem je zawsze domykać ;)))
kaen
-
niestety nie mogłem tego wydrukować... mam nadzieje ze to będzie chociaż troche podobne...
czerwone kropy -> punkty AF (najdziwniejsze, ze w przypadku nad czarną kreską czyli na białej kartce pole autofokusa łapało ostrość)
wszystko na statywie, M1/30s F1.8 z blokowanym lustrem + wyzwalane pilotem..
obiektyw do wyrzucenia? prosze o pomoc..
-
Hm - wyniki wyglądają na dosyć rozbieżne. Wg mnie powinieneś potwórzyć test przy dobrym oświetleniu i na diagrame wydrukowanym na drukarce.
BTW - na czym polega problem z niemożnością wydrukowania tego PDFa (a dokładniej strony 18 )?
Czy ten obiektyw jest na gwawancji?
kaen
-
obiektyw jest nowy, na gwarancji -mam go kilka dni... stąd te testy.... dziś postaram sie wydrukować diagram... (drukarka mi padła)
-
wreszcie uruchomiłem drukarke..
i tak jak przypuszczałem ~10 mm trafia przed....
mam prawo żądać wymiany na inny model? :-/ czy wysyłać obiektyw do Canona? albo przesadzam ??
może ktoś był w podobnej sytuacji?
-
Nie przesadzasz. Z tego co się orientuję, ludzie raczej nie mają takich problemów z tymi obiektywami. Możliwości masz klika. Ja bym po prostu zkorzystał z odpowiedzialności sprzedawcy za zgodność towaru z umową i zarządał wymiany na inny egzemplarz. Oczywiśćie wszystko na piśmie za pokwitowaniem odbioru na kopii i dołącz wydruk diagramu oraz wydruki testowych zdjęć.
kaen
-
Dla mnie wszystko jest OK. Zwłaszcza te zapałki, przecież ostre są te zapałki, które być powinny..
-
cichy: masz racje "ostre" są te które powinny.. ale zauważ, że odległość między nimi to 20mm i "żyleta" jest jednak przed nimi czyli ~5-10mm..