Byly na ten temat dwa watki, wszystko jest dobrze, ta stabilizacja pracuje inaczej niz w C 17-85 IS, z tad troche inaczej ja slychac.
Wersja do druku
Byly na ten temat dwa watki, wszystko jest dobrze, ta stabilizacja pracuje inaczej niz w C 17-85 IS, z tad troche inaczej ja slychac.
Dzięki:) to kamień z serca
Mam jeszcze pytanie do użytkowników tego obiektywu, czy filtr uv + cpl nakręcone razem na to szkiełko powodują winietowanie przy 17mm (ale chodzi mi o normalne oprawki -nie slim-)?
Nie sprawdzałem (nie mam jeszcze tak dużych i drogich filtrów :-( 17-55/2,8 ma rozmiar filtra 77 mm!) ale:
1. po co nakręcać i UV i polara razem ? naprawdę, po co ?
2. w instrukcji producent dopuszcza stosowanie JEDNEGO, pewnie chodzi o standardową oprawkę, więc przy dwóch zapewne będzie winietował.
a tak właściwie skąd taki pomysł ? :eek:
Dla oszczednosci zdrowia i czasu.
Np polowanie na swiatlo przeswiecajace przez chmury albo tecze - kazda sekunda sie czase liczy.
Albo jak jest zimno i lapki/palce z zimna dretwieja wtedy im mniej sie kombinuje z filtrami tym lepiej.
Albo jak sie komus UV tak mocno przykrecil ze nie da rady odkrecic. Itd.
Lekka winieta niestety sie pojawia po dokreceniu polara.
Czy w tym modelu obiektywu gdy się włączy stabilizacje,to ona triszke hałasuje,gdy się naciśnie migawke?Proszę o pomoc:-?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam tylko że obiektyw jest Canona
Nie wiem jak jest w 28-135, ale w moim 70-300 też buczy. To normalne. Więc jeśli się obawiasz czy wszystko z Twoim obiektywem OK, to raczej tak :)
Tak, w 28-135 słychać "pracującą" stabilizację. Nie ma się czym przejmować.
Hej, w moim obektywie EFS 17-85 przy włączonej stabilizacji i przyciśnieęciu do połowy spustu migawki słychać lekkie szumienie(nie są to szumy ani łapanie ostrości;)). Czy tak objawia się praca stabilizacji?