Odp: Komputer dla fotografa 2024
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Nie, to jest reakcja wyłącznie na to, że a umieszczenie apek w sklepie Apple, trzeba płacić. Od płatności w Apkach apple też pobiera marżę i to się EU nie podobało. Bo jak wiadomo w komunie prywatnej firmie nie wolno robić co się chce :)
p,paw
ja zasadniczo popieram działania UE mające na celu wymuszenie standardów zarówno hardwarowych jak i softwarowych - moim zdaniem UE mogłaby robić znacznie więcej ;) a jeśli chodzi o płatności i optymalizację podatkową to jeszcze więcej niż znacznie - ktoś musi wymuszać stosowanie standardów (nie ma czegoś takiego jak samokontrolujący lub samoograniczający się kapitalizm) bo będzie jak z kodowaniem polskich znaków kilkanaście standardów, a bezsilne państwo nie jest w stanie (lub nie chce) wymusić stosowania normy, co można zrobić jednym ukazem ministra np. finansów że systemy niezdogne z polską normą nie mogą być stosowane w administracji lub finansowane przez administrację.
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
(...) bo będzie jak z kodowaniem polskich znaków kilkanaście standardów, a bezsilne państwo nie jest w stanie (lub nie chce) wymusić stosowania normy, co można zrobić jednym ukazem ministra np. finansów że systemy niezdogne z polską normą nie mogą być stosowane w administracji lub finansowane przez administrację.
Oooo! Po co? Ilu urzędasów straciłoby pracę polegającą na przystosowywaniu.
Widziałeś kiedyś biurokratę, który sam z siebie ogranicza biurokrację? Dla mnie wskaźnikiem zmiany mentalności biurokraty będzie koniec zmiany czasu letni-zimowy. Prawie 100% ludzi chce z tym skończyć, ale bruksela cały czas ma jakiś ważny powód, żeby tego nie zrobić. A to jest przedsięwzięcie, w którym nic nie trzeba robić, wystarczy opublikować komunikat "od dzisiaj nic nie robimy". Ile biurek by opustoszało, bezrobocie wśród urzędasów przebiłoby "psychologiczną barierę".
Najpierw piekło musi zamarznąć i niebo zapłonąć.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Matko boska, masz od 15 lat tego samego kompa?
p,paw
Nie łap mnie za słówka...
Na przestrzeni mniej więcej 15 lat przeszedłem 2 większe modernizacje i one oczywiście wymusiły instalowanie systemu od nowa + 2 mniejsze, które nie wiązały się z reinstalacją systemu, ale nie było potrzeby reinastalacji z powodów zamulania, awarii, itp.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Nie łap mnie za słówka...
Na przestrzeni mniej więcej 15 lat przeszedłem 2 większe modernizacje i one oczywiście wymusiły instalowanie systemu od nowa + 2 mniejsze, które nie wiązały się z reinstalacją systemu, ale nie było potrzeby reinastalacji z powodów zamulania, awarii, itp.
Absolutnie nie miałem zamiaru "łapać za słówka". Raczej byłem ciekawy czy to jest case non-stop modernizacji od 15 lat czy jednak była po drodze wymiana.
Ja na początku kariery z MBP też miałem zwyczaj instalowania od zera każdej nowej wersji MacOS'a - przyzwyczajenie z Windowsa. Potem mi skutecznie przeszło, szczególnie po tym - jak pisałem - Apple wprowadziło mechanizm w którym "rdzeń" systemu jest read-only, a więc nienaruszalny a w trakcie upgrade po prostu jest wymieniany na nowy.
p,paw
U mnie modernizacja to raczej była z przyczyn związanych z grami niż innymi potrzebami. Natomiast obecnie myślę o upgrade ze względu na to, że procek mam już jednak dość wiekowy - choć pewnie spokojnie by jeszcze pociągnął parę lat, to jednak mam ochotę przeskoczyć o 6 generacji do przodu.
Dodam, że ja jeszcze czasami lubię odpalić jakieś gierki.
W sumie jakbym miał polecić komukolwiek cokolwiek szczególnie dla content creator to bez zastanowienia cokolwiek co wypuściło teraz Apple z ARM. Sam śmigam na M2 Air. No i w sumie najlepsze z czegokolwiek kiedykolwiek mi się korzystało. Stacjonarnie mam RTX Super 4070ti i 5700x3D, w pracy dosyć mocnego Della. Ale i tak jak mam obrobić zdjęcia czy edytować film to kończę na Macu.
Komputer to chyba tylko do dwóch gier lol i MSFS :lol: bo jak mam grać w cokolwiek innego to wolę odpalić po prostu PS5.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Oooo! Po co? Ilu urzędasów straciłoby pracę polegającą na przystosowywaniu.
Widziałeś kiedyś biurokratę, który sam z siebie ogranicza biurokrację? Dla mnie wskaźnikiem zmiany mentalności biurokraty będzie koniec zmiany czasu letni-zimowy. Prawie 100% ludzi chce z tym skończyć, ale bruksela cały czas ma jakiś ważny powód, żeby tego nie zrobić. A to jest przedsięwzięcie, w którym nic nie trzeba robić, wystarczy opublikować komunikat "od dzisiaj nic nie robimy". Ile biurek by opustoszało, bezrobocie wśród urzędasów przebiłoby "psychologiczną barierę".
Najpierw piekło musi zamarznąć i niebo zapłonąć.
też się zastanawiam co jest powodem blokady (tak długiej) zakończenia zmiany czasu, jak na zmianie czasu się zarabia? ma ktoś jakies pomysły bo jak niewiadomo o co chodzi to ...
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Od roku z fotami przeszedłem na mini M2, ten tani 16/256 plus Studio Display.
Jak oceniasz ten monitor, masz ze zwykłym ekranem czy nano?
Cytat:
Zamieszczone przez
dan_jo
Jak oceniasz ten monitor, masz ze zwykłym ekranem czy nano?
Zwykły. Wg mnie jest super do Maca.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Wszystkie foty obrabiam na Mini, rawy ciągnę z synology 1520 i działa to naprawdę sprawnie.
A jak ciągniesz rawy -- po kablu czy wifi? I jeszcze zapytam, jaki masz rozmiar dysku?