Odp: jak to mawiają - i tyle w temacie
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
https://www.canonrumors.com/the-mirr...ar-canon-is-1/
bardzo zdziwiony nie jestem (sam używam doskonałych narzędzi naszej ulubionej firmy :mrgreen:) ale zastanawiam sie jakim cudem przy jednak kompletnym braku sensownej (znaczy takiej odrobinę lepszej) optyki dla cropa - co się więc dzieje? ludzie nie kupują korpusów z połową klatki i sprzedaż jedzie na fullframach? ludzie kupują korpusy z połowa klatki z kitem (i tyle) i to wystarcza? i to wszystko przy dość negatywnej kampanii w mediach społecznościowych? kilka lat piania o matrycy nie wystarczyło? ostatnia kampania z ciągłym narzekaniem że kupiłbym jak niezależni producenci będą mogli - co już staje się nudne bo i tak by nie kupił - nie daje spodziewanych wyników.
1- o jakiej negatywnej kampanii piszesz? to że jakiś byt internetowy napisze coś źle o C jest nie istotne, bytów w sieci są miliony a każdy pisze coś innego
2- ludzie kupują to na co ich stać, mój kolega kupił R100 na wyjazd, fajny aparat i właśnie do mnie jedzie
3 -ludzie nie czytają wypocin z neta, użytkownicy forumów foto są wyjątkiem
Canon ma renomę i jest rozpoznawalny i co najważniejsze, pewnie na tym forum większości trudno uwierzyć ale TAK , robi całkiem udane zdjęcia
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie no rzeczywiście nie ma zupełnie optyki do R. Canon jest w totalnej d.....
Ja sam nie wiem jakim cudem podpinam ponad dziesięć moich szkieł (EF/EFs) do R8 :lol:....
I to jest najlepsze. Kupić najnowszy sprzęt i podpinać do tego szkła starego systemu. A jeszcze lepsze wmawiać innym że nie ma problemu bo przecież szkieł jest od cholery i ciut ciut.
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
I to jest najlepsze. Kupić najnowszy sprzęt i podpinać do tego szkła starego systemu. A jeszcze lepsze wmawiać innym że nie ma problemu bo przecież szkieł jest od cholery i ciut ciut.
Podoba mi się Twoje podejście :) W pełni popieram.
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
ale czemu nie? każda moja eLka działa lepiej na R5 niż na 6D bo autofocus zawsze trafia w punkt - to fakt jest, a dodatkowo nie narzekam na brak szkieł, dla mnie canon mógłby przez następne 10 lat nie pokazać żadnego nowego szkła i nie widziałbym problemu, jesli chodzi o brak wspaniałych produktów firm niezależnych to najwięcej krzyczą użytkownicy systemu konkurencyjnego którzy i tak by korpusu canona nie kupili, ja jakoś jestem kompletnie niezainteresowany ogromną większością tej wytwórczości - potwierdzam szkieł jest od cholery i jeszcze więcej - czekam tylko na te ceny bo mieli dodawać eLki do kebaba w promocji ale jakoś nie dodają.
@mirror będzie działać lepiej bo R5 to nie 6D. A gdybyś podpiął RF to byś zobaczył jeszcze lepszy obraz.
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
@
mirror będzie działać lepiej bo R5 to nie 6D. A gdybyś podpiął RF to byś zobaczył jeszcze lepszy obraz.
z pewnością mógłbym kupić 100-500 i pewnie zobaczyłbym różnicę bo jest, ale żeby ją zobaczyć potrzebny jest już spory piksel peeping, czy ktoś zobaczy rożnicę oglądając moje zdjęcia? - wątpię - ale nie ukrywam że myślałem i nadal myślę ciepło o tym obiektywie, na szerokim kącie pokazanie różnicy będzie jeszcze trudniejsze, a standardowe 24-105 różni się niewiele w obu systemach (oczywiście wersja RF jest lepsza) tu pewnie widać różnicę ale znowu najczęściej zobaczy ją tylko fotografujący, a raczej obrabiający zdjęcie. Gdybym używał np. 50/1.2 to pewnie bym zmieniał na RF - ale z drugiej strony jest pewna moda na obiektywy z charakterystycznym odwzorowaniem ze wszystkim wadami i niedoskonałościam i mniej sterylnym obrazem co pozwala na wyróznienie się z tłumu tanim kosztem.
Podsumowując mój przydługi post ten kawałek gazrurki ze stykami to jedna z lepszych rzeczy jaką nasz ulubiony producent zrobił w systemie RF i kompatybilność z obiektywami EF to fantastyczna sprawa, a pokazanie różnicy na czymś innym niz tablica testowa może być trudne - dlatego firma pokazuje obiektywy niedostępne w mocowaniu RF n. 24-105/2.8 czy 28-70/2 i takie konstrukcje robią róznicę.
4 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
z drugiej strony jest pewna moda na obiektywy z charakterystycznym odwzorowaniem ze wszystkim wadami i niedoskonałościam i mniej sterylnym obrazem co pozwala na wyróznienie się z tłumu tanim kosztem.
Ale, że tzw. "pleśniaki" z lat 60-tych z posklejanymi lamelami przysłony smarem oraz pleśnią i kurzem między soczewkami?
Bo przecież lepiej kupić taki niedoskonały leciwy dziadkowy obiektyw mający 18 lat typu EF 50mm f/1.2L USM za 6 739,99 zł niż tam jakąś głupią nową Sigmę 50mm F1.2 DG DN Art za 5.990 zł z 13 listkową przysłona z dwoma silnikami liniowymi oraz topową specką ;) Taki nowszy już Canon RF 50 mm f/1.2 L USM za 10.999 zł to pewnie zdaniem wielu cud miód ultramaryna, któremu żaden "kundelek" nie podskoczy :)
Załącznik 15874
Załącznik 15875
Załącznik 15876
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
Podsumowując mój przydługi post ten kawałek gazrurki ze stykami to jedna z lepszych rzeczy jaką nasz ulubiony producent zrobił w systemie RF i kompatybilność z obiektywami EF to fantastyczna sprawa
Ano ;) cudo, że klękajcie narody xD Rozwiązanie podobnie sensowne w bezlustrach jak przedłużony Hammer na 18 osób wjeżdżający na rondo :mrgreen:
Załącznik 15873
Nowe forum, stary wrzód na d000pie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
Jasne bo przecież wmawianie, że nie ma szkieł do systemu to krynica mądrości ;)...
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Nowe forum, stary wrzód na d000pie.
Jakie tam nowe ;)...
Taki 18-to letni EF 50mm f/1.2L USM to powinien dziś kosztować z 2 tysiaki wtedy bym wszystko zrozumiał. Ale nie bo pazerne korpo musi doić kasę do końca. A co do RF to już w ogóle nieporozumienie. Jak porównałem sobie jakość wykonania starej eLki z nową (17-40 F4 z 14-35 F4) bo takie szkła miałem to jakbym trzymał obiektywy z dwóch różnych klas. Oszczędność na materiałach widać na każdym elemencie. Ale cena tego RF-a jakby zastosowano tytanową obudowę prosto z kosmosu niczym w najnowszym iPhonie :)