Odp: Sony przedstawia a9 III: pierwszy na świecie pełnoklatkowy aparat z globalną mig
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
No i co z tego? Większości fotoreporterów i ślubniaków wystarcza 24 Mpx, ale ja robię pod reklamy i potrzebuję rozdzielczości. Dołozyłem ładne kilka tys do 45 Mpx by kupić zamiast 24 Mpx w Z6II to 45 Mpx w Z7II. Body są bliźniacze. Więc to nie moja pisanina, tylko moje potrzeby i mój wydatek. Pisałem o sobie, że mi 24 Mpx nie wystarcza, nie o reszcie świata ;)
Zaczynasz (???) pisać jak fanboy Sony. Czepiasz się co chwilę Canona o jakis gorszy parametr, a gdy 24 Mpx Sony komuś nie wystarcza to wciskasz nam, że to nieważne.
Zauważ, że chwaliłem w A9III ilość fps czy globalną migawkę. Trzeba być sprawiedliwym.
Jacku - oddaję sprawiedliwość i przyznaję racje. Ze swojej strony dodam, że od zawsze używałem 24 Mpix w różnych systemach i ta wielkość matrycy była dla mnie więcej niż wystarczająca. Tak więc każdemu według potrzeb bo nie każdy chce wielkiej matrycy oraz miliona dysków i super komputera, który będzie to musiał uciągnąć.
Odp: Sony przedstawia A9 III: pierwszy na świecie pełnoklatkowy aparat z globalną mig
Dużo ciekawych informacji o A9 III na dpreview: Sony a9 III: co musisz wiedzieć
Odp: Sony przedstawia A9 III: pierwszy na świecie pełnoklatkowy aparat z globalną mig
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Fajny bo nie taki klocek jak R3 czy Z9. Matryca ok, 120p super, wizjer super, dla wielu entuzjatów cena będzie do zaakceptowania.
Do filmowania klocki ale do zdjęć bajka. Nie ma piękniejszej bryły niż to co ma R3 czy wcześniej 1Dx.
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Popatrzyłem trochę (RawDigger czyta te pliki)
Z szumem nie ma katastrofy jakiejś, choć dość mocno go widać - szczególnie szum w kanale chroma.
Co ciekawe - zapis jest 13-bitowy.
p,paw
Sony manager Mike Bubolo: “There is no compromise in Image Quality”
-a w komentarzach na sonyalpharumors, że Lies i to BS.
https://www.sonyalpharumors.com/live...th-jean-fruth/
-obejrzeli już te sample. :lol:
"So rolling shutter, banding from LED lights, faster AF and burst rate, has nothing with image quality to do? For sure, this affects final results, which is way more important than pixel peeping at 200% or higher."
Patrząc się na te RAW-y (oczywiście wiem, że to pre-prod), to myślę, że ostatecznie DR będzie gdzieś w okolicy 12 EV.
Ciekawe skąd się wzięło te 13-bitów - albo przy jakiś ustawieniach tak jest, albo jednak to nie będzie GS na 14-tu.
Jak na takie potrzeby to zupełnie dobrze. Sorry ale to nie jest puszka dla landszafciarzy z punktu widzenia szumu i IQ.
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Patrząc się na te RAW-y (oczywiście wiem, że to pre-prod), to myślę, że ostatecznie DR będzie gdzieś w okolicy 12 EV.
Literówka, sorry. Oczywiście miałem na myśli 10 EV. 12 EV to ma 1-ka w tej chwili. A jeszcze trzeba wziąć pod uwagę to min ISO 250 - to pewnie będzie się kręciło w okolicach 9 EV.
p,paw