Odp: Aparaty foto a smartfony
Cytat:
Zamieszczone przez
Karlbuk
To jak że wszystkim. Traktują fotografię użytkowo a nie jako sztukę czy choćby hobby nawet. Ser może być żółty i biały, tyle wystarczy.
Wieża stereo byle jakoś znośnie grała - żadne tam niuanse tonów nie są ważne
Rozumiem, że to ironia. Ale takie jest życie, nic na to nie poradzisz.
Wieża stereo? Raczysz żartować. Co to takiego? Amplitunery kina domowego (7+1 itp) to rzadkość, teraz są soundbary.
Ze wszystkim tak jest. Jakość jest dla wybranych i trzeba za nią płacić. Są Canony R3 i R5, są Hasselblady itd.
z drugiej strony do Brazylii aparatu brać nie chciałem -widać go z daleka a kolesi z kosą, którzy by grzecznie poprosili o prezent w postaci aparatu jest zatrzęsienie
zdjęcia z komórki wyszły całkiem całkiem a i przy okazji film można obejrzeć
wolność wyboru
Po praktycznie 3 latach przerwy byłem teraz przez 10 dni tam gdzie jest dużo ludzi/turystów, zabytki, "uznane" miejsca do fotografowania.
1.
Mam wrażenie że w sumie mniej osób robi zdjęcia
2.
Ludzie młodzi i tacy w wieku (jeszcze) gwarancyjnym to praktycznie tylko smartfony.
Widziałem też jak chłopak robił zdjęcia zegarkiem a dziewczyna na tablecie je komentowała i dyrygowała ustawieniem kadru.
Tylko jednego z tej grupy widziałem z Nikonem.
3.
W wieku pogwarancyjnym to z robiących zdjęcia jakieś 20% ludzi robiło zdjęcia aparatami.
Ale widziałem tylko 3 z wymienną optyką i tylko 2 osoby mające ze sobą statyw
Wygląda na to że powoli stajemy się portalem niszowym.
Dyskutujemy, prowadzimy gorące spory, oceniamy .... a coraz mniej ludzi to interesuje
Kiedy będziemy jak np. portal fanów wzmacniaczy lampowych ?
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Po praktycznie 3 latach przerwy byłem teraz przez 10 dni tam gdzie jest dużo ludzi/turystów, zabytki, "uznane" miejsca do fotografowania.
1.
Mam wrażenie że w sumie mniej osób robi zdjęcia
2.
Ludzie młodzi i tacy w wieku (jeszcze) gwarancyjnym to praktycznie tylko smartfony.
Widziałem też jak chłopak robił zdjęcia zegarkiem a dziewczyna na tablecie je komentowała i dyrygowała ustawieniem kadru.
Tylko jednego z tej grupy widziałem z Nikonem.
3.
W wieku pogwarancyjnym to z robiących zdjęcia jakieś 20% ludzi robiło zdjęcia aparatami.
Ale widziałem tylko 3 z wymienną optyką i tylko 2 osoby mające ze sobą statyw
Wygląda na to że powoli stajemy się portalem niszowym.
Dyskutujemy, prowadzimy gorące spory, oceniamy .... a coraz mniej ludzi to interesuje
Kiedy będziemy jak np. portal fanów wzmacniaczy lampowych ?
jp
Ale czy w związku z tym czujesz jakiś dyskomfort życiowy? Taki jest świat, nie oceniam czy to dobry, czy zły kierunek, ale tak świat się zmienia. Sam po sobie wiem (mam 40 lat), że jeszcze 5-10 lat temu na wakacjach dźwigałem zawsze plecak foto, a teraz nawet jak mam plecak, to częściej robię zdjęcie smartfonem niż aparatem, bo tak jest łatwiej, szybciej i prościej, a przy dobrych warunkach (przede wszystkim oświetleniowych) zdjęcie ze smartfonu daje w zupełności wystarczającą jakość, aby potem je wydrukować do albumu pamiątkowego (tak, jeszcze korzystam z labów) w rozmiarze 10x15, a czasami i większym.
Aparaty fotograficzne wrócą za jakiś czas tak jak wróciły płyty winylowe. Oczywiście nie na masową skalę jednak wielu użytkowników będzie się nimi posługiwać. Niedawno widziałem młodego chłopaka robiącego zdjęcia dziewczynie analogowym aparatem typu "Zorka 5" oraz dwie młode dziewczyny z kamerą wideo typu Video 8 czy VHS-C.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Aparaty fotograficzne wrócą za jakiś czas tak jak wróciły płyty winylowe.
Póki co jeszcze nigdzie nie poszły ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Póki co jeszcze nigdzie nie poszły ;).
Kiedyś były kioski RUCH, w każdym były po 2 czy 3 rodzaje filmów do aparatów, wystarczyło wyjść z domu, dwa kroki.
Gdzie są teraz kioski RUCH? Gdzie teraz kupisz filmy do aparatów.
Oczywiście, że jeszcze się da kupić, ale ilość punktów sprzedaży filmów do aparatów zmniejszyła się o 95%,
to po co takie bzdury pisać.
Mam taki aparat, a nawet cztery, że one bez filmu działają. Nie muszę chodzić do kiosku RUCHu.
A tak nawiasem, w Gdyni na ulicy Starowiejskiej jest kiosk RUCHu. Przynajmniej był, jak tam ostatnio byłem ja.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek
Kiedyś były kioski RUCH, w każdym były po 2 czy 3 rodzaje filmów do aparatów, wystarczyło wyjść z domu, dwa kroki.
Gdzie są teraz kioski RUCH? Gdzie teraz kupisz filmy do aparatów.
Oczywiście, że jeszcze się da kupić, ale ilość punktów sprzedaży filmów do aparatów zmniejszyła się o 95%,
to po co takie bzdury pisać.
O jakich "bzdurach" piszesz? Gdzie one?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
O jakich "bzdurach" piszesz? Gdzie one?
Chodzi mu o to, że od dłuższego czasu nie może kupić filmu do swojego aparatu cyfrowego.