Odp: Canon RF 16mm f/2.8 STM
Myśle, że czy tego chcemy czy nie powoli era robienia obiektywów w taki sposób, że wszystko korygowane jest w torze optycznym mija, jeśli wielokrotnie droższe obiektywy wymagają DLO by pokazać pełnie możliwości to oczekiwanie, że ktoś zrobi tanie dobrze skorygowane szkło są ze sfery marzeń.
W nawiązaniu do obiektywu mnie interesuje jak będzie po korektach (aktualizacja dla DPP z korektami już jest) i na podstawie tego zdecyduje czy sobie sprawić czy nie.
meanwhile w rownoleglym uniwersum... szkla EF dostepne za psie pieniadze i optycznie nadal swietne bez mocnego pedalowania pod gorke z geometria...
tak tylko mowie... bo dla mnie caly ten obecny RF to jest smiech na sali. ani wybor optyki ani korpusow...
Może i słaby wybór, ale za to drogo;)
To nie wina Canona, że wszyscy chca mieć bezlusterkowca jak Sony.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
To nie wina Canona, że wszyscy chca mieć bezlusterkowca jak Sony.
tylko ze Canon tu poki co celuje tylko w ta lemingowa czesc rynku, ktora rzuca sie na bezlustro jak szczerbaty na czekolade z orzechami. i w tym pedzie lemingow wyrastaja takie kwiatki jak powyzej - szkla, ktorych glowna zaleta jest (relatywnie) niska cena.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
tylko ze Canon tu poki co celuje tylko w ta lemingowa czesc rynku, ktora rzuca sie na bezlustro jak szczerbaty na czekolade z orzechami. i w tym pedzie lemingow wyrastaja takie kwiatki jak powyzej - szkla, ktorych glowna zaleta jest (relatywnie) niska cena.
Pewnie zobaczyli, że L RF nie sprzedaje się za bardzo, więc szukaja popytu gdzie indziej.
Jaka jest alternatywa dla tego szkła w ef? 17-40 jest gorsze
Kolejne sample, tym razem nie cegieł.
https://www.dpreview.com/forums/post/65563276
W strecie można udawać że się robi zdjęcia czegoś innego:)
W EF i AF może i nie ma. Ale w EF cenowo to Irix 15/2.4 którego mam jest podobny, a daje krajobrazowy obraz najwyzszej jakości.
Tutaj po zdjęciu dystorsji ile zostaje z tych 16mm -> 18mm, 19mm?
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Wkleić sample z mojej 28-ki albo 16-21 "zooma"?
OK. Wiem, wiem... Nie każdy jest szwajcarskim dentystą :D
PS. Przepraszam - sprawdziłem. Fiszaja nie mam, ale malutkie fale dunaju po odkliknięciu profilu jak najbardziej. Detal na bokach na szczęście wciąż jest OK :D