w NY z pewnoscia masz polakow pod dostatkiem, a niedlugo jak zniosa wizy i bezrobociew PL przestanie istniec, to na kazdym kroku ziomala spotkasz a on zaj**bie ci aparat bo duzy i pewnie za 30 buksow pchnie w lombardzie ... ale tragi-wizja
Wersja do druku
w NY z pewnoscia masz polakow pod dostatkiem, a niedlugo jak zniosa wizy i bezrobociew PL przestanie istniec, to na kazdym kroku ziomala spotkasz a on zaj**bie ci aparat bo duzy i pewnie za 30 buksow pchnie w lombardzie ... ale tragi-wizja
Wprowadzą karę śmierci za kradzież i problem się rozwiąże ;)
kiedys byl takie zespol S.O.D. tak mi sie skojarzylo z ich tytulem:
do you speak english or die !
+ one thief one bullet
add to T. Golinski
Ja tego nie wiem. Tak naprawdę to chyba nikt nie wie... i cieszę się, że mogę powiedzieć "i w sumie mało mnie to obchodzi". Teoretycznie odpowiedzi na to pytanie powinni udzielić panowie z Wiejskiej - w końcu to ich zawód?Cytat:
Zamieszczone przez borkomar
Zresztą to wszystko jest pikuś - prawdziwe piekło zacznie się, jak się załamie ZUS, gdy wyż demograficzny przyjdzie po emerytury... Wtedy to ja już zdecydowanie będę wolał mieć jak najmniej wspólnego z Polską - jestem prawie pewny, że niezależnie od rządu (choćby nawet i PO) wprowadzony zostanie jakiś "podatek rewolucyjny", "solidarność społeczna" itp. Oj, od dwóch lat się zbieram do wymeldowania od rodziców i chyba się w końcu zbiorę :?
PS, o, Tomek przyszedł :-P No to można szykować nożyczki :-P
Czy to miala byc sugestja coby stad spier...Uciekac;-) :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Nie, to by było OT :mrgreen: Tylko taki mały przyczynek do odpowiedzi na pytanie w pierwszym poście.Cytat:
Zamieszczone przez borkomar
(chociaż do Szwecji... reklama kajaków... ile to było? ;-))
Muflon poruszyles wazny watek:
ostatnio sie dowiadywalem co sie stanie z moimi 5-cio letnimi skladkami emerytalnymi i otoz pojda one do ZUS jak wroce (i chyba tyle je widzieli).
Dodam tez, ze w DE jak stracisz prace to przez rok dostajesz 70% swoich zarobkow (jak placisz odpowiednie ubezpieczenie, a tu kazdy je placi). A w PL masz cale 500 PLN brutto ... to duzo mniej niz ma moja corka Kindergeld :D.
Narzekajac nie omieszkam poruszyc tematu o sluzbie (pozal sie Boze) zdrowia. Tu raczej jest przepasc i roznica kilku lat swietlnych jesli chodzi o standard i wyposazenie szpitali - wiem cos na ten temat bo moja zona rodzila w Berlinie. Przy tej klinice szpital w Sulechowie (skad pochodzi i ktory uznali 1-2 lata temu za najlepszy w PL) to jakas lepianka.
... i powoli sobie odpowiadam na zadane pytanie ;) wiec dzieki za naprowadzenie :D
No, akurat socjal w DE czy FR to moze nie jest dobry przyklad, bo to jest przegiecie w druga strone (na szczescie powoli przychodzi otrzezwienie). Najlepiej byloby znalezc "zloty srodek" ;-)
W DE socjal jest za dobry i wiele osob nie chce isc do pracy bo ... sie nie oplaca. Na socjalu placa ci: czynsz za mieszkanie, skladki zdrowotne itp + okolo 300€ (jak sa dzieci to na kazde w zaleznosci od ilosci tez nie malo daja). Tu kazdy turek ma 10-tke dzieciakow i BMW za ich kindergeld :DCytat:
Zamieszczone przez muflon
... jesli to jest zle to np w PL socjal nie istnieje.
Wiem :) No i wlasnie to wszystko jest zle :-DCytat:
Zamieszczone przez AGO