Odp: Canon EF 16-35mm f/4 L IS - jakie wrażenia z używania ?
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
U mnie obróbka jeszcze wchodzi. Nie mam abonamentów na Adobe - nie płacę. Używam starszego Captura One off line. I nie chcę szkieł wymagających skomplikowanej korekty dystorsji. Do tej pory miałem/mam Irixa 15/2.4 i jasny na wesela był i szeroki. A teraz można było za nieco ponad 2tys kupić EF16-35/4 to warto było. Dla mnie zaletą EF jest adapter z wsuwanymi filtrami - możesz mieć polar wsunięty i na szkle ND.
Jak coś szerzej to w promce za tysiąc z hakiem można było kupić Irixa 11mm w cyfrowe. Tyle, że to ciężkie szkło i na podróże np. samolotowe mało praktyczne, ale do bagażnika auta już tak - tu przykład 11mm na Bałtyku.
https://www.flickr.com/photos/szwayk...2753/lightbox/
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Dla mnie to ważne czy da się profilem wyprostować linie prostą czy nie. W samyangu to nie zawsze się udaje. W Canonie zawsze.
profile cyfrowe to świetna sprawa, a w niektórych tematach naprawdę potrzebna ale sprawy w obiektywach RF poszły za daleko to juz nie są poprawki drugiego rzędu, te obiektywy bez korekty cyfrowej nie działają - i co z tego powie ktoś profile sa wszędzie, a do analoga nie podepniesz obiektywu RF - ale niestety temat ma pewne konsekwencje - jak robiłem wielokrotną ekspozycję na 6D to mogłem dostać rawy zdjęć składowych i rawa po złożeniu wileokrotnej ekspozycji w korpusie (jpegi oczywiście też) na R5 to działa podobnie ale nie dla wszystkich obiektywów - dla jakich nie działa? odpowiedź jest oczywista - na jeszcze nowszych korpusach z wielokrotnej ekspozycji dostaje się tylko jpega (ponoć żeby było jednolicie) :mrgreen: a co powiecie o wspaniałej implementacji hires (tylko jpeg)) w R5 (tego się najprawdopodobniej nie złożyć w kupę z tak dużą korektą cyfrową) czy o jeszcze wspanialszym hires (upscaling) w R1 - no skąd to się bierze?
Dlatego jestem sceptycznie nastawiony do szkieł, jeśli doczytam że gdzieś tam pracuje mocno korekcja w puszce bo inaczej to tak se.
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
I jak wrażenia z zamiany?
Jest szeroko. W krajobrazie się przydaje. Dobra praca pod światło, dobry kontrast, kompaktowa budowa.
Oswoiłem się psychicznie z korekcją dystorsji w sofcie - w krajobrazie czasami można sobie odpuścić. Natomiast dla f=35mm obrazek odstaje ostrością od EF16-35/4L. Nie jakoś drastycznie ale zauważam to.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
1,5 roku temu zanabylem sobie 17-40 [...] i powiem tak, co do tej "drobnosci" problemow to bym polemizowal. moze kwestia egzemplarza, ale nawet do mojego 10-letniego 16-35 to nie bylo tu zadnego podejscia. nawet taki RFS 10-18 (po profilach!) robi 17-40 jesien z d* sredniowiecza
A dobrze pamiętam, że to był kiedyś twój podstawowy obiektyw, z okresu 10D i 5D? I wiele świetnych twoich fot jest właśnie z niego?
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
A dobrze pamiętam, że to był kiedyś twój podstawowy obiektyw, z okresu 10D i 5D? I wiele świetnych twoich fot jest właśnie z niego?
16-35 kupilem mniej wiecej po roku jak wyszedl, a wczesniej kilka lat jak najbardziej 17-40 mialem. moj pierwszy chyba byl troche lepszy niz ten drugi (drugi po mojemu byl zdecentrowany, prawa strona lezala sporo bardziej niz lewa). pod wzgledem rogow to miedzy nimi zawsze przepasc byla - po kilku latach uzywania 17-40 jak sie ogladalo zdjecia z 16-35 to trzeba sie bylo przyzwyczaic, ze taki kliniczny ten obrazek. co w szkle landszaftowym nie jest wada ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
16-35 kupilem mniej wiecej po roku jak wyszedl, a wczesniej kilka lat jak najbardziej 17-40 mialem
Ja tak pamiętam, co używałeś, bo śledziłem twoje foty jeszcze w czasach plfoto, kiedy jeszcze mieszkałeś nad Odrą. Nie ukrywam, że w kwestii fotografii landszaftowej byłeś wtedy (i nadal jesteś;)) jednym z moich fotograficznych guru i wszelkie porady, które pojawiały się w komentarzach pod twoimi (i nie tylko) fotami, zwłaszcza w temacie filtrów, chłonąłem jak gąbka:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Ja tak pamiętam, co używałeś, bo śledziłem twoje foty jeszcze w czasach plfoto, kiedy jeszcze mieszkałeś nad Odrą. Nie ukrywam, że w kwestii fotografii landszaftowej byłeś wtedy (i nadal jesteś;)) jednym z moich fotograficznych guru i wszelkie porady, które pojawiały się w komentarzach pod twoimi (i nie tylko) fotami, zwłaszcza w temacie filtrów, chłonąłem jak gąbka:mrgreen:
dziekuje!