Odp: Pierwsze kroki w fotografii studyjnej
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Candar to pokaże Ci zdjęcie naszej grupy wrzucone bez żadnej obróbki.
Jest tam widoczne tło na którym były robione zdjęcia, jak widzisz jest ono brązowo sraczkowate.
To, że zdjęcie jest bez obróbki to nie znaczy, że wiernie oddaje kolory. Co prawda oglądam zdjęcie, na monitorze biurowym, ale zdjęcie wygląda jakby wszyscy na nim byli chorzy na żółtaczkę.
Jeśli zależy Ci na wierności kolorów, albo na udowodnieniu komuś, jaki faktycznie kolor był tła/skóry to można użyć Color Checkera. Tutaj go nie ma więc żaden dowód. Ja raczej skłaniam się się ku opinii, że wrzuciłeś kolejne zdjęcie z zafarbem.
2 załącznik(ów)
Odp: Re: Odp: Pierwsze kroki w fotografii studyjnej
z rawu , bez obrobki , tylko lekka automatyczna korekta WB, nasycenia
oryginal :
Załącznik 3821
po korekcie:
Załącznik 3822
A co powiecie o zdjęciach Michała Treutler'a?
https://www.facebook.com/troju
https://lm.facebook.com/l.php?u=http...RQ91rHm2GoG0V7
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
2 załącznik(ów)
sa zazolcone
to jest kolorystyka nikona sprzed ok 10-ciu lat
masz przyklad zdjecia ktore pokazales :
oryginal
Załącznik 3824
i po balansie bieli ( na jpegu , nie jest jeszcze idealny )
Załącznik 3825
porownaj kolory np na bluzce dziewczyny z lewej strony zdjecia.
na pierwszym widac wyraznie iz sa zazolcone - brudne . To nie jest czysty kolor.
po usunieciu zafarbu kolor na bluzce jest czysty .
tlo na zdjeciach portretowych dziewczyny to struktura i kolor plyty pazdzierzowej - jest rzeczywiscie brazowawy , ale na to nalozony jest jeszcze ten brunatny zafarb.
na tle to nie przeszkadza , ale na postaci - owszem.
jesli chcesz pokazac kolor czerwony - to wprowadz zielen.
jesli chcesz w ogole pokazac kolor - to wprowadz biel.
dlatego usunalem zafarb i zneutralizowalem kolor zarowno tla jak i sukieki , podkreslilem biel naszyjnika , by pokazac delikatnosc koloru na ciele.
( to wszystko na jpegu , na zabawy z rawem nie mam teraz czasu i nie ma takiej potrzeby)( zdjecie post #43)
w tej chwili najmocniejszym punktem obrazu jest twarz. Sukienka , rece nie stanowia wiecej konkurencji dla twarzy. Tutuaj akurat niekorzystnie zlokalizowana dlon przy uchu , ale staramy sie wycignac to co najlepsze ze tgo cu juz jest. Ach , gdyby pokazac linie ramion , smuklosc szyi.
Raw to jest dopiero punkt wyjscia do zabiegow malarskich.
sugerowalbym zapoznac sie z malarstwem mistrzow i z nim obcowac. trzeba widziec obraz w glowie.
ps . roznice na zdjeciach pierwszym i drugim w tym poscie sa po wyslaniu przez siec mniejsze niz je widze przed wyslaniem - ale sa widoczne.
3 załącznik(ów)
Usiadłem na moment żeby zrobić korektę o której wspominaliście. Na ostatniej warstwie miałem założony filtr Camera RAW i dodany średni kontrast - zdjąłem go całkowicie. Tło miałem zamaskowane warstwą barwy i nasycenia, ustawiłem kolor żółty i czerwony na domyślny oraz warstwą czarno-biały, tutaj czerowny na minus.
Pierwsze zdjęcie które tutaj wrzuciłem:
Załącznik 3826
Poprawione zdjęcie bez WB:
Załącznik 3827
Poprawione zdjęcie - suwak WB na -20 (tutaj kolor skóry wydaje mi się za blady ):
Załącznik 3828
Czy jest lepsze w odbiorze?
Mam jeszcze jedno pytanie, znalazłem artykuł o równoważeniu odcieniu skóry za pomocą krzywych na kanałach RGB/CMYK
Czy są jakieś wytyczne co do koloru skory( jaki procent powinny zawierać każdego koloru)?
https://photography.tutsplus.com/pl/...ces--cms-22231
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
oo,oo,oo....
to Jest Twoje suwerenne prawo i nikomu nic do tego , jak obrabiasz zdjecia.
Oby byly one obrobione swiadomie , realizujac swoja wizje i zamierzenia - Swoje wyobrazenie plastyczne.
czy zostanie zaakceptowana , czy nie przez ogladajacych , jest czymns wtornym - kazdy ma prawo do swojej wlasnej wrazliwosci
I ta droga sie idzie - tzn wlasciwie sie jej szuka.
krok po kroku - jak wylewajaca sie rzeka , szuka sie wlasciwych drog ujscia.
1 załącznik(ów)
Odp: Re: Odp: Re: Pierwsze kroki w fotografii studyjnej
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Było święcone jedną octą z lampa studyjna gdzie temperatura błysku była około 5600K.
- sama temp. barwowa niewiele mówi o świetle, patrz: "profesjonalne" energooszczędne chińskie świetlówki, które mają około 5600K, ale ich wierność odwzorowania barw...
- dyfuzory softboxów też mogą swoje dołożyć, nawet kupowane w tym samym czasie, u tego samego sprzedawcy, mogą dawać delikatnie inne światło (ale to już czepianie się szczegółów)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Czy są jakieś wytyczne co do koloru skory( jaki procent powinny zawierać każdego koloru)?
Weź pod uwagę, że fotografia to połączenie fizyki i sztuki. Na zdjęciach dowodowych, albo katalogowych ubrań, kolory powinny być rzeczywiste. W Twojej interpretacji zdjęcia modelki może być seledynowa, różowa, brązowa, z małym zastrzeżeniem: musisz świadomie to zrobić, i wiedzieć, że efekt jest taki, jaki sobie zaplanowałeś, a nie przypadkowy, wynikający np. z niedoskonałości sprzętu.
1 załącznik(ów)