Odp: Black Friday - promocje sprzętu, okazje.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Żeby trochę nawiązać do tytułu wątku to właśnie zmieniłem M50 na M6II (była sensowna promocja). Ta gęsta matryca zachowuje się bardzo OK.
Myślałem, że będzie gorzej - szum chrominancji śladowy. Zawsze lubiłem gęste matryce jeśli nie było to okupione marną jakością. Ilość detali i możliwość cropowania bywa przydatna.
No i właśnie o to chodzi. Jak robiłem zdjęcia do kotleta to i 3 Mp mogło z palcem w nosie wystarczyć, i A4 dało się z tego wydrukować. Mam EOS 6D, czyli FF z matrycą 20 Mp, który kosztuje dużo mniej od R6 z matrycą o takiej samej wielkości, a ja zdjęć z niego kropować nie muszę, lecz zmniejszać, bo mi te 20 Mp nie jest potrzebne dla zdjęć np. rodzinnych, i na nim robię raczej pełne kadry. Obiektyw 100-400 mm założyłem do 6D dopiero po nabyciu telekonwertera 1,4x i to bardziej na próbę, niż z faktycznej potrzeby, bo mi ten obiektyw bez telekonwertera daje większy zasięg na APS-C C 80D z 24 Mp. Gdyby potrzeba gęściejszych matryc na FF była iluzoryczna, to żadna firma by ich nie robiła. Wypadało by zatem zapytać kolegę @KNC po co w ogóle kupił R5 i do niego podpiął Sigmę 4/500 mm Sport z telekonwerterem. Odpowiedź jest prosta: gdyby miał korpus z matrycą 20 Mp, to nawet z obiektywem za prawie 30 tys. miałby mniejszy zasięg, niż mój zestaw, a tak zyskuje większy zasięg, lepszy AF i lepszą jakość zdjęć, przy czym lepszy zasięg jest sprawą nie do pominięcia w ogólnym wyborze w tym zakresie zastosowań.
No i gucio
Zero odzewu od fotoformy, miala byc wysylka po 15tym, czyli kiedy? Zakladam ze po swietach albo po nowym roku nawet [emoji42]
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
No i gucio
Zero odzewu od fotoformy, miala byc wysylka po 15tym, czyli kiedy? Zakladam ze po swietach albo po nowym roku nawet [emoji42]
A może, jak to mają w zwyczaju, znowuż sprzedali sprzęt, którego nie mogą nawet sprowadzić? Ja już się do nich konkretnie zraziłem. Co prawda dotyczyło to czegoś innego, ale też sprzętu Canona. Skończyło się tym, że chyba po ok. 2 tygodniach dostałem maila, że nie mogą zrealizować zamówienia z uwagi na braki u dystrybutora (na stronie cały czas status dostępny u dystrybutora) i żebym podał numer konta, bo nie wiedzą, gdzie kasę zwrócić...
Eeee
Canon polska 2 tygodnie minely od zwrotu eosa na magazyn, kasy nie mam, pani w telefonie przekazala zgloszenie do obslugi, mam czekac kilka dni roboczych
Fotoforma sie nie odzywa
20k utopione od 3 tygodni, a ani zwrotu ani aparatu [emoji107]
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
No i gucio
U mnie podobna sytuacja. Zamówiłem R6 w dniu 30 listopada i jak się okazało sprzedali więcej aparatów niż mieli. W ubiegłym tygodniu pisałem do nich i uzyskałem odpowiedź, że prawdopodobnie nowa dostawa będzie w tym tygodniu, czytaj najprawdopodobniej sprzętu nie ma i nie będzie. Trochę słabo to wygląda.
Zawsze mówiłem, żeby sprzęt kupować u tipa, a nie u oszustów :-)
ja się przypomniałem kilka h temu, bez odzewu
ale z Canona zrobili zlecenie przelewu na kartę, a zwrot na kartę trwa 7 dni... ech...
no ale z dobrych wiadomości to kupiłem rodzicom G7X mk II :) mam nadzieję, ze do świąt dojedzie
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
ja się przypomniałem kilka h temu, bez odzewu
ale z Canona zrobili zlecenie przelewu na kartę, a zwrot na kartę trwa 7 dni... ech...
no ale z dobrych wiadomości to kupiłem rodzicom G7X mk II :) mam nadzieję, ze do świąt dojedzie
Wpadłeś w korpo procedurę. Tam po prostu każdy dział ma tydzień/dwa na przekazanie tematu dalej. Ne bronię ich. Kpina z brakiem FV i o brak info o tym przy zamówieniu. Fotoforma to sklep autoryzowany przez Canona, bez wpływu na dostawy. Lipa tylko, że milczą. Za to negatyw jak nic plus reklamacja, że olewają klienta trzymając kasę na kącie. Pewnie nic nie da, ale może dotrze do właściciela i przynajmniej opierdzieli porządnie kogo trzeba.
Tegoroczne promocje były wyjątkowo wirtualne. Były obniżone ceny na nieistniejące produkty i żadnej przeceny na to co jest realnie do kupienia.
Promocja sklepu Canona na R6 była chlubnym wyjątkiem bo była znacząca a towar istniał. Sprawa braku FV to oczywista wpadka ale ten sklep od początku miał jakieś ograniczenia w tym zakresie.