No właśnie już to oglądałem i zamówię. Ten oryginalny to chyba był po pijaku projektowany. Mógłby chociaż chronić wysuwający się tubus podczas ostrzenia. A przed paluchami to juz w ogóle nie chroni.
Wersja do druku
No właśnie już to oglądałem i zamówię. Ten oryginalny to chyba był po pijaku projektowany. Mógłby chociaż chronić wysuwający się tubus podczas ostrzenia. A przed paluchami to juz w ogóle nie chroni.
Może warto zastanowić się również nad tamronem 35 1.4. Jest lepszy optycznie od sigmy art i canona rf.
Tamron plus adapter robi się sporo większy od 35mm RF a głównym powodem zakupu było zabieranie go na wakacje. Tamron jakością w testach pokazuje, że jest lepszy. Może w przyszłości. Na razie nie robię właściwie zleceń bo za dużo pracy przy domu w chwili obecnej.
Jeśli chodzi o mnie to wolę Canon RF 35 1.8 od Sigma 35 1.4. Dlaczego? Mniejszy, lżejszy i ze znacznie szybszym autofocusem. Aczkolwiek wykonanie i wysuwający się tubus zdecydowanie na minus, tak samo jak i design obiektywu. Sigma pracuje ospale na R6. Poza tym z adapterem wydaje się nieporęczna. Jest ciężka i długa.
W przypadku jakości zdjęć w moim odczuciu lepiej wypada RF 35. Szczególnie w centrum. Zdjęcia są ostrzejsze i bardziej wyraźne. W dodatku posiada stabilizację obrazu oraz macro, które robią robotę i dają większe możliwości fotografowania. Szkoda tylko, że nie ma 1.4 i pod kątem rozmycia tła lepiej wypada Sigma.
a ma ktoś jakieś porównanie Canon RF 35 1.8 vs Canon EF 35 1.4 L II ?
Też sobie zobaczę, ale jak pomyślę o gabarytach EF 35 1.4 L połączonych z adapterem w R6, to aż mnie skręca.
Już trochę mniejsza i lżejsza Sigma 35 1.4 bardzo mi ciążyła. R6 jako lekkie body, a tutaj długa, ciężka lufa z adapterem. W 6D Mark II zdecydowanie wygodniej się używało.
Filmik filmikiem ale może ma ktoś forum własne doświadczenia? Oprócz 1.4 to nie ma różnicy wartej ekstra 8.000 zł.
najpierw zadaj sobie pytanie co masz w obiektywie za 8k a co masz za 2 k
możesz posiłkować się internetem
jak tego nie rozkminisz to kupuj najtańszy z najtańszych, całkowicie ci wystarczy:idea: