tu nie ma dylematu:
jeśli nie używasz lustra to kupujesz optyke pod ML, ze względu na mniejszą odległośc rejestrową jest prostsza w projektowaniu i może być lepsza np RF 24-105
jeśli używasz lustro i ML to możesz robić co chcesz lub co ci podpowiada rozsądek lub kieszeń możesz mieć nawet dwa komplety szkieł i nosić to wszystko musisz tylko pamiętać że szkło z DSLR zadziała na ML z dobrym skutkiem a szkło z MLa nie zadziała na lustrzance
i to wszystko co musisz wiedzieć
a ogólnie zgadzam się kolekcjonerem - rozumiem ciagłą negatywną narrację o słabym systemie naszej ulubionej firmy kiedy np. ja o tym piszę (chociaż moja narracja nie jest ciągłe negatywna) bo używam korpusy i obiektywy - ale ktoś posiadający najlepszy z systemów, potężne megapiksele (co to z 135mm zrobią super tele na 400mm i wydruki na całą ścianę - zgubiłem się albo supertele albo wydruki obu chyba nie zrobią) z obiektywami cajsa - nie rozumiem jego obaw i wątpliwości - robić zdjęcia i cieszyć się wynikami - a nie pisać o wyimaginowanych popierdułkach obcego i zanikającego systemu
ale właściwie te posty są korzystne - może będzie większa podaż używek EF to coś kupię np 85 1.2 ;) - te sprzęty już się do niczego nie nadają