Odp: Canon 85/1.4 L IS USM - nowość
Jak na razie chyba najlepsza wczesna recenzja tego obiektywu przychodzi do nas prosto z... Socjalistycznej Republiki Wietnamu.
W środku znajdziecie filmik (jego maksymalna rozdzielczość to 1080p więc wszystko doskonale widać) oraz przykładowe zdjęcia. Na filmiku obiektyw został podpięty pod 1D X Mark II gdzie chłopak sprawdzał wydajność stabilizacji tegoż obiektywu. Co do zdjęć to je sprawdziłem i żadne z nich nie zostało wykonane przy wartości przysłony f/1.4, jedno przy f/2.0 a pozostałe przy f/2.8 gdzie w każdym z przypadków obiektyw był podpięty pod 5D Mark IV.
TrĂŞn tay nhanh áťng kĂ*nh Canon 85mm f/1.4L IS USM
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Idealny duet z 1DX. Po ile teraz nerki chodzą?
https://wiadomosci.wp.pl/handel-ludz...1294652699777a
:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Opłaca się sprzedać w zestawie ze szpikiem. W zasadzie to zrozumiałe. Canon też sprzedaje zestawy body plus obiektyw.
No za te sto tysięcy to już by była fajna szklarnia. Na wózek inwalidzki chyba by wystarczyło ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
No stabilizacja w 85 to naprawdę fajna rzecz, między innymi dlatego wolę Tamrona niż Sigmę, ale liczą się też gabaryty i waga, no ale przede wszystkim obrazek. Przyjedzie Canon to potestuję bardzo chętnie ;)
@Cichy jeśli to nie tajemnica to proszę napisz mi jakich czasów używasz w reportażu w 85tce ze stabilizacją a jakich w obiektywie bez stabilizacji?
Straszny kloc z tego szkła .
Waga 1kg i większy od 1.2...
Kloc to jest Sigma 85/1.4
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
@Cichy jeśli to nie tajemnica to proszę napisz mi jakich czasów używasz w reportażu w 85tce ze stabilizacją a jakich w obiektywie bez stabilizacji?
Myślę, że to żadna tajemnica a zwykłe podstawy. Poczytaj o czasach naświetlania osób w ruchu, biegających i stojących nieruchomo.
Ja mam Tamrona 45 ze stabilizacją i włączam ja np przed sala weselną, gdzie grupa palaczy prosi mnie o pozowaną fotkę w ciemności. Ustawiam sobie 1/20 i mam fotkę. Wchodząc na salę ją wyłączam, bo staram się fotografować głównie w ruchu, więc się do niczego nie przydaje.
Co za pytanie - takich, na jakie pozwalają zastane warunki :)
Kręci jak Helios 44 na a-psc za 70 pln ;)
Ciekawostka: Po podłączeniu swojego 5DS pod EOS Lens Registration Tool w wersji 1.6.30 automatycznie aktywował mi się profil tego obiektywu w aparacie.
Ciekawostka bo profil już jest a obiektywu jeszcze nie ma w sprzedaży. Nie mam pojęcia czy profil tego obiektywu jest już dostępny również dla innych modeli aparatów Canona.