Odp: [recenzja] SIGMA 135 Art f/1.8 DG HSM + porównanie
Przyszła mi ta Sigma po blisko miesiącu czasu. Kurde, obiektyw zachwyca! Jest ultra ostry na całej rozpiętości zdjęcia (centrum, boki i krawędzie), AF działa perfekcyjnie na Rce. Nie wiem jak to opisać, ale ten obiektyw załatwia 90% ładnego portretu. 10% to znalezienie fajnego tła i tyle. Banał! Rozmycie jest mega mięciutkie, bardzo podoba mi się to odcięcie postaci od tła. Świetnie to wygląda.
Jedyne wady jakie dostrzegam to.... dekielek przedniej soczewki. Cały produkt jest genialny - świetne wykonanie obiektywu (można tym wbijać gwoździe + uwielbiam te przesuwki AF i odkąd ma ostrzyć obiektyw. Canonowskie te w RFach są kiepskie), otrzymujemy pokrowiec na obiektyw i osłonę przeciwsłoneczną. Dekielek natomiast jest wykonany z tandetnego plastiku odnoszę wrażenie + ma ostre krawędzie, które drażnią. To mogliby poprawić i produkt byłby perfekcyjny.
lepiej poka foty ;)
AF głośno warczy?
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Przyszła mi ta Sigma po blisko miesiącu czasu. Kurde, obiektyw zachwyca! Jest ultra ostry na całej rozpiętości zdjęcia (centrum, boki i krawędzie), AF działa perfekcyjnie na Rce. Nie wiem jak to opisać, ale ten obiektyw załatwia 90% ładnego portretu. 10% to znalezienie fajnego tła i tyle. Banał! Rozmycie jest mega mięciutkie, bardzo podoba mi się to odcięcie postaci od tła. Świetnie to wygląda.
Jedyne wady jakie dostrzegam to.... dekielek przedniej soczewki. Cały produkt jest genialny - świetne wykonanie obiektywu (można tym wbijać gwoździe + uwielbiam te przesuwki AF i odkąd ma ostrzyć obiektyw. Canonowskie te w RFach są kiepskie), otrzymujemy pokrowiec na obiektyw i osłonę przeciwsłoneczną. Dekielek natomiast jest wykonany z tandetnego plastiku odnoszę wrażenie + ma ostre krawędzie, które drażnią. To mogliby poprawić i produkt byłby perfekcyjny.
@mystek Wymyślasz ;)
Kup sobie filtry z dekielkiem magnetycznym i problem z głowy :) Używam takowych z uwagi na dużą oszczędność czasu miejsca przy używaniu i zakładaniu.
Przykładasz i działasz! Innowacyjny system filtrów z magnetycznym mocowaniem.
Podstawą jest filtr ochronny, który jednocześnie jest adapterem systemu – to jedyny jego element wyposażony w gwint. Nakręcamy go na obiektyw raz… i zapominamy, że istnieje. Filtr chroni obiektyw przed brudem i uszkodzeniami optyki, jednocześnie stanowiąc bazę do montażu wszystkich filtrów dodatkowych. Przy czym ów „montaż” to określenie zdecydowanie na wyrost – sprowadza się on bowiem do… przyłożenia wybranego filtry do adaptera. Co ważne, Marumi Magnetic Slim pozwala również na wygodne korzystanie z zalet kilku filtrów jednocześnie – nic bowiem nie stoi na przeszkodzie, by magnetycznie przymocować do obiektywu kilka z nich.
1/ Marumi Magnetic Slim Basic Kit 82 mm
2/Zestaw filtrów magnetycznych Haida NanoPro (UV+CPL+ND1.8+ND3.0) 82mm
https://www.youtube.com/watch?v=gAzbTx_CLyc
dodam, że filtry magnetyczne można dostać często w różnych promkach ze szkłami i bez ;) warto szukać bo mi wyszły za 1 zł :)
A w ogóle po co dekiel. Ja na każde szkło zawsze nakręcam UV a dekle chowam do pudełka i już nie używam.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
A w ogóle po co dekiel. Ja na każde szkło zawsze nakręcam UV a dekle chowam do pudełka i już nie używam.
Zaślepki do korpusu aparatu bez obiektywu chowanego w torbie również nie używasz? Tak z ciekawości zapytywowuje xD
Mam na myśli tylko dekle przednie na obiektywie. To zbędne coś co się gubi.
A ja nigdy nie używam żadnych protector-ów czy UV, tylko dekle - i co mi zrobicie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
A ja nigdy nie używam żadnych protector-ów czy UV, tylko dekle - i co mi zrobicie :mrgreen:
Proste @Bangi - Za butę i brak przestrzegania ogólnie przyjętych standardów nie damy Ci stanowiska wicemarszałka-moderatora:mrgreen:
Tu, na naszym ukochanym forum, ktoś opisał, że włożył do torby obiektyw bez dekla - bo tak zawsze robił - i coś, co zawieruszyło się w torbie, podrapało mu soczewkę. Ile dziesiątych sekundy zyskuje się nie zakładając dekla?
Ja, jak Bangi, do ochrony używam dekla i osłony przeciwsłonecznej.