Pokazalem ci wyzej sample z body M42 + Zenitar 16mm . No chyba ze body M42 to nie fullframe ;)Cytat:
Zamieszczone przez beachcomber
Wersja do druku
Pokazalem ci wyzej sample z body M42 + Zenitar 16mm . No chyba ze body M42 to nie fullframe ;)Cytat:
Zamieszczone przez beachcomber
ja fisheyea uzywam bardzo czesto. narazie zenitara z analogiem. niedługo przesiadam sie na 20D wiec sie zobaczy jak to "naprawde" wygląda. Mój znajomy ma pelenga podpietego do 350D i powiem ci szczerze - wygląda to tragicznie. czarne rogi, dystorsja zbyt duża. ogólnie ci odradzam pelenga i polecam zenitara
sample z zenitara wraz z 300D
Cytat:
Zamieszczone przez Mutt
tu sa przyklady sam sie zastanawiam jak bedzie smigac te 8mm + 1,4x
8mm Peleng
zentar 16 mm
Jeszcze nie kupiłem, myśle nadal o tym szkle ale spokojnie. Jakbyś coś wiedział, daj znać. Z góry dziękuję.Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
Cytat:
Zamieszczone przez Dzygit-Dublin
ale zdjecia z tego pelenga są dodatkowo wykadrowane na komputerze
Jeżeli jest tu ktoś kto posiada i zenitara i pelenga + body z crop'em 1.6x to może skusił by się na wykonanie takiego krótkiego testu:
Stanąć w rogu pokoju i zrobic dla porównania takie same dwa zdjęcia pelengiem i zenitarem. (pokoj dlatego że będzie widać chyba najlepiej i dystorsję i "szerokość"
pozdr
M
Pomysł jest dobry, tylko trzeba poczekać kto go zrealizuje. Chciałem już kupować Pelenga ale kiedy poczytałem o jakości wykonania trochę zwątpiłem i zacząłem szukać czegoś innego, niestety droższego.
Moge potwierdzic slaba jakosc Pelenga, mialem kilka egzemplarzy w reku i jakosc zalezy chyba od dnia tygodnia, tj. w poniedzialki najslabsza :D ;)
Na 10d nie bylo bardzo tragicznie, ale zalezalo to od konkretnego egzemplarza - wniosek: szkota pieniedzy, lepiej zbierac na Sigme 8mm fisheye.
czy jest jakaś różnica w fotografiach zrobionych zenitarem 16 z mocowaniem do canona - a zenitarem M42 + pierścień?