Odp: Jaki najlepszy obiektyw zmiennogniskowy w zakresie około 17-130mm do Canona
Jak chcesz takiego kozaka to kup 16-35 f/4 IS L - będzie ostro.
Co do sigmy 17-50 to musieli mieć gównianą sztukę - kupiłem kiedyś w ciemno z allegro używaną i pod 60d była ostra od 2.8 (nawet bardzo ostra) na każdej ogniskowej. Przy f4 to już była miazga
Odp: Jaki najlepszy obiektyw zmiennogniskowy w zakresie około 17-130mm do Canona
Salas - mam 16-35 f/4, ale zwykle jest podpięty na FF:) Mój egzemplarz jest mega ostry na 16mm, ale mydli na 35 (na 80d też). Z szerokiego do cropa mam starego C10-22, ale w porównaniu do 5dmkII+16-35/4 (szczególnie na krawędziach), to przepaść.
Jesli chodzi o stocki nigdy nie uploaduje zdjecia w pelnej rozdzielczosci. Teraz chyba obcinam do 12MP i juz sie nikt nie czepia. Zyc z tego nie zyje, w sumie mam tam 5 dolcow, wiec pewnie wiesz lepiej co mozesz zrobic ze zdjeciami.
Im większa rozdzielczość, tym lepiej - ze względu na możliwość sprzedaży do wielkoformatowych wydruków.
A czy ktoś z Was przesiadł się z Sigmy 17-50/2.8 na Canona 17-55/2.8 (lub odwrotnie)? Jeśli tak, to dlaczego i jak porównanie?
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Co do sigmy 17-50 to musieli mieć gównianą sztukę - kupiłem kiedyś w ciemno z allegro używaną i pod 60d była ostra od 2.8 (nawet bardzo ostra) na każdej ogniskowej. Przy f4 to już była miazga
To raczej tobie trafiła się wyjątkowa sztuka. Ja kupując obmacałem chyba z 8 sztuk. Żadna nie trafiła w punkt, o myślę nie mówię. Ostatecznie wybrałem jedną ze świadomością że pojedzie do kalibracji. Nadal myśli i nie trafia a na dodatek padł silnik AF. Jedzie do serwisu i przy okazji ponowną kalibracja. Zobaczymy...
wysłane w biegu ;-)