Ja miałem sigme 35 1.4 art i powiem ci ze miałem okazje bawić się canonowska 35 f2.0 ten drugi ob ma lepszy af i taniej go można kupić. Jeśli chodzi o obrazek to art robi robotę.
Wersja do druku
Ja miałem sigme 35 1.4 art i powiem ci ze miałem okazje bawić się canonowska 35 f2.0 ten drugi ob ma lepszy af i taniej go można kupić. Jeśli chodzi o obrazek to art robi robotę.
Patrząc na wyniki w dxomark to nr 1 jest 35L mark2 potem sigma art stara elka nr 3, chyba muszę się pozbyć elki ;)
Ja od kilku miesięcy mam równocześnie 35art i 35is. Nie umiem rozstać się z żadną z nich.
A jakie są różnice? Czy warto dopłacać do s35? Oczywiście pomijając jasność ?
Sent from my D5803 using Tapatalk
Ciągle to samo wałkowane. Ogólnie imo najlepiej(nie znaczy wyłącznie) nadadzą się do:
S35art-do portretów,bardziej statycznej reporterki
C35is-dynamiczna reporterka,podróże,filmowanie
C35L-dynamiczna reporterka,portrety,przeszkadza aberracja,mniejsza ostrość od sigmy,ale daje radę.
C35L2-nie miałem ale podobno killer,chociaż do podróży i filmowania lepsza mała i lekka 35is.
T35-nie miałem, wydaje się*być super do portretów,filmowania,gorzej do dynamicznej reporterki.
W porównaniu nie uwzględniam cen, można nowe, można używane.
Czy 35 mm 1,4 nie wypada gorzej niż 35 2,0 is ?
Aberracja mniejsza ostrość
na plus ponoć kolory
Stosunkiem ceny do jakości C35is miażdży. Po przesiadce na FF trzeba będzie zainwestować ?
Sent from my D5803 using Tapatalk
merida: zapomniałeś o starej c35 f/2 - najsłabsza z tych ale i najtańsza, a na f/2 nawet w miarę ostra
Moja 35 f2 bez is była bardzo ostra od pełnej dziury. Świetne szkło bo lekkie jak piórko i wady optyczne dodawały mu uroku (spadek kontrastu i bloki pod światło). Zmieniłem na sigmę 35A ze względu na głośny silnik AF.
Wybór padł na 35 f2 is. Jest ok, szału nie ma. Przymykam, gdy tylko mogę. Fajny dodatek IS. Docelowo i tak 35 f1.4 II :) Udało się kupić w niezłej cenie używkę.