Odp: Nowy Canon EOS -1D X Mark II
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
To oczywiście kwestia potrzeb ale ja zamiast dx-a w tej cenie wziąłbym C300.
a ja nie, bo musiałbym nosić C300 + aparat
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja rozumiem sens łączenia takich sprzętów w tanich aparatach ale na półce profi to bardziej pokaz .... tego co możemy (i nie jest to nasze ostatnie słowo ;)) niż spełnienie rzeczywistych potrzeb.
Na półce profi, to ma tym większy sens. Tego używają reporterzy, od których coraz częściej wymagają oprócz zdjęć również materiału video. Dla nich oznacza to dodatkowy zarobek, przy praktycznie zerowym dodatkowym nakładzie pracy.
Znam tych repo całkiem sporo i ciekawsze jest co innego, że coraz mniej widzę ludzi ze sprzętem oblężniczym "typu jedynki". Być może to u nas taka tendencja ale coś jest na rzeczy. Ludziom się pewnie zwyczajnie nie chce dźwigać tych kilogramów, a jakość tutaj nie jest priorytetem. Zresztą teraz nawet z telefonu jakość jest bardzo dobra.
BTW: filmowanie jedynką z ręki to musi być niezłe wyzwanie ;).
Nie przesadzaj, poważniejsze sprzęty są znacznie cięższe, a ludzie też czasem filmują z ręki.
Jak dla kogoś za ciężki i chce się zamienić na 6D to ja zapraszam.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Jak dla kogoś za ciężki i chce się zamienić na 6D to ja zapraszam.
Przebijam.
400D jest jeszcze lżejszy
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Nie przesadzaj, poważniejsze sprzęty są znacznie cięższe, a ludzie też czasem filmują z ręki.
Nie przesadzam. Filmowanie tym z ręki na zombie byłoby mordęgą. Nie wiem co masz na myśli pisząc "poważniejsze sprzęty" ale to co ja znam/używam ergonomicznie jest przystosowane do filmowania z ręki w przeciwieństwie do aparatu ;).
Nie wiem czy było, jeśli ktoś zainteresowany to można przeczytać:
Canon EOS-1D X Mark II, an interview with Canon’s Chuck Westfall
Ja na ciężar w jedynce narzekam tylko gdy mam zapięty na min 85L i lampe :)
Ja jakoś w ferworze walki zapominam o ciężarze. Później jak biorę do ręki zestaw 1DX + 70-200 f2.8 IS II żeby np. zgrać zdjęcia zawsze mówię sobie, że to był ostatni raz z tym klocem :-)