Odp: Canon 6D - zestaw obiektywów
Powiem szczerze, że nie wiedziałem o tym, że Sigma nie działa na punktach podwójnie krzyżowych. Planuje w przyszłym roku kupić 5D makr IV bo podobno ma wyjść w tym roku. Jak już kompletować szkła to takie na dłuższy czas. Czy oprócz Sigmy są jeszcze inne szkła które też nie działają na punktach podwójnie krzyżowych np : Tokina ?
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
VW kupil Skodę - samo to,daje do myślenia prawda?
Ale jakoś nie kojarzę, żeby Sigma miała problemy z kasą i padała, prawda?
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Ale jakoś nie kojarzę, żeby Sigma miała problemy z kasą i padała, prawda?
Ale także produkuje dużo za dużo dymu i zanieczyszczeń.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam O.
Powiem szczerze, że nie wiedziałem o tym, że Sigma nie działa na punktach podwójnie krzyżowych. Planuje w przyszłym roku kupić 5D makr IV bo podobno ma wyjść w tym roku. Jak już kompletować szkła to takie na dłuższy czas. Czy oprócz Sigmy są jeszcze inne szkła które też nie działają na punktach podwójnie krzyżowych np : Tokina ?
Tym bardziej kupując potencjalnie bardzo dobre body nie oszczędzaj kasy i kup dobre szkla Canona. Jezeli nie chcesz miec problemów z AF to kup Zeissa szkla.
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam O.
Tylko szkła Canona o świetle 2.8 i jaśniejsze działają z punktami podwójnie krzyżowymi
Canon 5D Mk III AF points and third party lenses
Biorąc pod uwagę, że kolejne nowe puszki będą posiadały coraz więcej tych punktów, przewaga firmowych obiektywów pod względem AF będzie coraz większa,
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Wielu z tych, którzy chwalą Sigmę nie miała nigdy okazji fotografować dobrymi L-kami. I koniec.
Nie chodzi o chwalenie Sigmy. O przewadze Canona można pisać mając porównanie elki z serią art na przykład a nie pisanie o tym, że Sigma jest gorsza bo 10 lat temu robiła słabe obiektywy
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Nie chodzi o chwalenie Sigmy. O przewadze Canona można pisać mając porównanie elki z serią art na przykład a nie pisanie o tym, że Sigma jest gorsza bo 10 lat temu robiła słabe obiektywy
Dlaczego przyjmujesz tezę, że pisałem o obiektywach starych? To tak, jakbym ja założył, ze piszesz dobrze o sigmie, bo nigdy nie miałeś canona w ręku. Sigma jest imho najgorszym z możliwych wyborów pod body canona. I tyle, ktos inny nie musi się z moim zdaniem zgadzać. Przy czym mnie bylo stać na to, żeby w swoim czasie wyrzucić pieniadze na zakup kundli, kierując się opiniami, ze to dobre szkła. Teraz wiem, ze są lepsze rozwiązania niż zakup sigm, choćby miały przydomek pro art i urządzenie do kalibracji w cenie (takze do kalibracji koloru).
sigmy to słabe szkła szczególnie arty :mrgreen:
Reviews and previews: Digital Photography Review
jakość obrazu dawaną przez te sigmy na f1.4 stałki systemowe (żólte, czerwone i pewnie inne też) osiągają po przymknięciu do ok f4 :mrgreen:
po przymknięciu sigmy do f2.0 kończy się zabawa :mrgreen: bo takiej jakości obrazu stałki systemowe nie osiagają nigdy - można je przymykać i przymykać :mrgreen:
problem jest taki że nie każdy chce przymykać :mrgreen:
oczywiście zawsze pozostają jeszcze cajsy otusy ale tam z AF jest całkiem kiepsko :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Dlaczego przyjmujesz tezę, że pisałem o obiektywach starych? To tak, jakbym ja założył, ze piszesz dobrze o sigmie, bo nigdy nie miałeś canona w ręku. Sigma jest imho najgorszym z możliwych wyborów pod body canona. I tyle, ktos inny nie musi się z moim zdaniem zgadzać. Przy czym mnie bylo stać na to, żeby w swoim czasie wyrzucić pieniadze na zakup kundli, kierując się opiniami, ze to dobre szkła. Teraz wiem, ze są lepsze rozwiązania niż zakup sigm, choćby miały przydomek pro art i urządzenie do kalibracji w cenie (takze do kalibracji koloru).
Ja z elek poszedłem w Sigmy dlatego dziwią mnie twoje wypowiedzi o kundlach i obiektywach na S. Nie chodzi mi o to co wybrałeś tylko w jaki sposób przedstawiasz wyższość szkieł Canona nad szkłami Sigmy
Jak ktoś sie nadział (nie raz) na sigme i przy tym wtopił kilkaset lub więcej PLNow to chyba może jednak trochę marudzić i wieszać psy na sigmie... przynajmniej ma ku temu podstawy. Ja osobiście może zrobie jeszcze 1 podejście do sigmy kiedy wypuszczą jakieś ciekawe UWA - w takim szkle z AF raczej problemów nie powinno być (o optyke po ostatnich kilku premierach raczej też nie ma co się bać). Z nikonami sigma podobno ma dużo mniej problemów?