Odp: 5D I - czy ciągle warto kupić w 2016 roku?
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Stare 5D ma IMO tylko jeden mankament - brak mikroregulacji AF. Wszystko inne na plus. ISO 1600 a nawet 3200 w pełni używalne. Fantastyczne obrazowanie, nie do podrobienia. Porównywałem z 6D i tam jest już jednak troszkę inaczej. Stosunkowo mało mpx przy matrycy FF, czyli to co lubię. Nawet taki 17-40 na 5D jakoś lepiej obrazuje niż na 5D Mk III czy na 6D...
Miałem 5d MKi i tylko z powodu braku mikroregulacji go sprzedałem - fotografuję stałkami i jest to niestety bolączka jak ma sie kilka jasnych szkieł ....obrazek był przecudny... szkoda, że tej samej matrycy nie ma 5d MKII ....
Ja ostatnio miałem okazję pożyczyć 5d MKI i w czasie pracy dla mnie największym mankamentem był wyświetlacz. Jak komuś zależy na FF i budżet ma skromny, to moim zdaniem warto szukać dobrej okazji do zakupu.
Cytat:
Zamieszczone przez
andrew84
dla mnie największym mankamentem był wyświetlacz
W sensie, że mały? Dla mnie bez znaczenia. Histogram widać dobrze. Na LCD i tak nie oceniam zdjęć. Nawet na wyświetlaczu w 6D.
ale ostrości na histogramie już nie zobaczysz :D
Kurcze mam wrażenie że trochę demonizujecie. Na powiększeniu da się zobaczyć, czy af trafił. Takie mam przynajmniej wrażenie.
Oczywiście, że można się nauczyć oceny trafienia AF na tym wyświetlaczu ale po przesiadce na 5dII nie da się używać LCD w wersji I . do luksusu ludzkie oko się szybko przyzwyczaja ;-)
No tak. Ważny jest punkt odniesienia. Jak dla mnie nie jest dużo gorzej niż w 40d ale 5d3 nie widziałem wiec w sumie co ja tam wiem ... ☺
Cytat:
Zamieszczone przez
andrew84
Ja ostatnio miałem okazję pożyczyć 5d MKI i w czasie pracy dla mnie największym mankamentem był wyświetlacz. Jak komuś zależy na FF i budżet ma skromny, to moim zdaniem warto szukać dobrej okazji do zakupu.
Wyświetlacz jest kiepski, nawet bardzo. Premiera 11 lat temu a dalej jakość zdjęć wysoka
Cytat:
Zamieszczone przez
pawko
Oczywiście, że można się nauczyć oceny trafienia AF na tym wyświetlaczu ale po przesiadce na 5dII nie da się używać LCD w wersji I . do luksusu ludzkie oko się szybko przyzwyczaja ;-)
ojj tak, majac 5d3 nie daje rady patrzec na ekranik 5d2 :D
[QUOTE=mwitek;1307129]Kurcze mam wrażenie że trochę demonizujecie. Na powiększeniu da się zobaczyć, czy af trafił. Takie mam przynajmniej wrażenie.[/QUOTE
Da się ocenić czy trafił lub nie ale w obiekt.
Czy trafił dokładnie w punkt nie ma szans oceny na wyświetlaczu.