Odp: [recenzja] TAMRON SP 35mm f/1.8 VC USD
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Co robi Canon na f/1.4 w miejscu gdzie na kartoniku jest napisane: Filter Size" i niżej "For Canon". Żenada! Mniej mydła mam na kabinie prysznicowej.
Robi coś co się nazywa bokeh i kosztuje niemałe pieniądze :D
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Dla mnie to jest antyreklama dla Canona w tym momencie.
Co robi Canon na f/1.4 w miejscu gdzie na kartoniku jest napisane: Filter Size" i niżej "For Canon". Żenada! Mniej mydła mam na kabinie prysznicowej.
To nie mydło, to arhhhtyzm :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
Dziś miałem okazję podpiąć tytułowego Tamrona do mojego 6D i porównać go z Canonem 35LmkII. Zasadniczo chodziło mi wyłącznie o różnicę w bokehu ale i czy trafia i czy jest ostry. ...
Celowałem w napis Tamron.
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Dla mnie to jest antyreklama dla Canona w tym momencie.
Nie. Canon po prostu trafia tam gdzie ma trafiać.
5pirit - Pudełko względem mnie było pod kątem, dlatego tylko napis "Tamron", a właściwie pierwsze litery powinny być ostre.
Cytat:
Zamieszczone przez
TMAJCHER
mam tamrona wypróbowanego na 2 weselach i mam mocno mieszane uczucia tzn, do pewnej odleglości af w miarę pewny choć zdarza mu się nie trafiać ,gorsza sprawa jak oddale się od obiektu to od ok 3metry lub więcej wtedy bardzo nie trafia
Trafiłem tu właśnie googlując w poszukiwaniu informacji na ten temat. Otóż*kupiłem ten obiektyw zapewne mniej-więcej w tym samym czasie, i widzę to samo: słaba celność*AF, być może ma jakiś*to związek z odległością (nie jestem do końca pewien). Rozczarowany jestem o tyle, że w testach rozmaitych obiektyw ten był właśnie chwalony za rzekomą precyzję*działania AF.
Chciałem spytać, czy w międzyczasie udało się*coś*z tym zrobić - a jeśli tak, to jak się*za to zabrać? No szkoda ujęć po prostu. Połowa zdjęć do chrzanu. Wprawdzie optycznie całkiem mi ten obiektyw "podchodzi" - ale co z tego, skoro dość notorycznie "pudłuje".
Tapin console. Jesteś przekonany, że nie ostre zdjęcia nie powstają z Twojej winy? W jakich warunkach były robione?
No raczej jestem pewien, bo:
- robiłem zdjęcia dwoma korpusami, wprawdzie obydwoma starawymi: EOS 3 i EOS 40D - problem wystąpił na obu w przypadku tego właśnie obiektywu (zwłaszcza kliszy mi szkoda)
- robiłem wtedy zdjęcia także z użyciem Tamrona SP 90 (też mam) - i ten ogniskuje prawidłowo
- zdjęcia były robione w słoneczny, jasny dzień (łatwe warunki pracy dla systemu AF)
Czy ktoś z Was z powodzeniem zastosował ten tap-in do do usunięcia takiego właśnie problemu?
Ja z 6tka miałem efekt taki że co jakiś czas zdarzał się lekki front focus na różnych odległościach... tapinem sobie to skorygowałem i teraz jest ok.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cannon
No raczej jestem pewien, bo:
- robiłem zdjęcia dwoma korpusami, wprawdzie obydwoma starawymi: EOS 3 i EOS 40D - problem wystąpił na obu w przypadku tego właśnie obiektywu (zwłaszcza kliszy mi szkoda)
- robiłem wtedy zdjęcia także z użyciem Tamrona SP 90 (też mam) - i ten ogniskuje prawidłowo
- zdjęcia były robione w słoneczny, jasny dzień (łatwe warunki pracy dla systemu AF)
Czy ktoś z Was z powodzeniem zastosował ten tap-in do do usunięcia takiego właśnie problemu?
Kolega nie kalibrował i się dziwi :) Sigmy też chodzą pięknie, ale po kalibracji.